Nova godina u toplini doma, a i zimovanje. Tako nam je reklo desetak žitelja u Mostaru koje smo susreli na ulici i kratko ih upitali o planovima za sljedeće tjedne, a netko će i u planinske krajeve, piše Večernji list BiH.

Nogomet i vatromet

Bliži se "najluđa" noć u godini, a s obzirom na to što nam se sve izdogađalo u protekle tri godine, teško je reći koja je bila normalna. Međutim, svaka je nekome imala nešto posebno.

- Bilo je svega u protekle tri godine i nekako sam se naviknuo na kućni ambijent. To zaista bude najbolje, kada si s obitelji. Na kraju krajeva, precijenjena je vrijednost dočeka Nove godine, tako da sam sretan što se većina vatrometa potrošila na proslavu igre Hrvatske na Svjetskom prvenstvu pa se nadam da će za novogodišnju noć biti donekle mirnije - priča nam Dario kojeg smo susreli u Zimskom gradu u Mostaru. Ima i onih koji će uživati u koncertima na otvorenom.

- Samo da ne bude prehladna noć da mogu izići s djecom. Ne planiramo biti do ponoći, ali koji sat da i oni osjete čaroliju ove noći - priča nam Silvija koja se raduje nastupu Željka Bebeka u gradu na Neretvi. A općenita situacija je takva da će se za blagdane potrošiti od 300 do 1000 maraka. Neki će kupiti samo osnovno, a neki će se zadovoljiti pokojim luksuznim darom. - Ni ono osnovno više nije jeftino. Evo, za blagdansku trpezu trebat će barem 300 maraka, ako ne i više jer je riječ o više dana i večeri, a bit će i gostiju. Nešto će i djeca donijeti iz Njemačke, pa će i to financijski olakšati situaciju, a računam da će donijeti i namirnica - kroz smijeh nam priča gospođa na ulazu u jednu od trgovina. Ističe da ni ranijih godina nije bilo lako financirati prosinac, a ove godine bit će još teže. - Sve je skupo, a svi bismo se željeli nešto više počastiti za blagdane. Ne znam koliko će se isplatiti praviti kolače kad je mlijeko skuplje od dvije marke, a za prošle blagdane nalazila sam ga za marku. Pa onda ulje, margarin, čokolada..., sve je skuplje od 50 do 100 posto - kaže nam gospođa. Oni koji će u planinu, biraju Blidinje ili Kupres. - Gore se odmorim, neka je toplina u srcu i mir. Valjda se pobjegne od sve te vreve. Smatram da bi svatko morao otići na nekoliko dana u planinu, a onaj tko ima mogućnost, provoditi što više vremena negdje u tim visinama, tome je najljepše. Što se mene tiče, mogao bih, da nije posla, ostati danima - priča nam Stipe koji će sa svojom ekipom do Kupresa. Upravo taj biser privlači sve više turista proteklih godina. Dalmatincima je omiljeno mjesto za odmor bilo koje vrste, a sve više ga otkrivaju i neki iz udaljenijih krajeva, iz drugih europskih zemalja koji su u BiH došli poslom, a onda shvatili koliko je ovo lijepa zemlja i kako ima predivnih krajolika. S obzirom na to da je Kupres i ove sezone popularan, porazgovarali smo sa Zvonkom Bagarićem, vlasnikom hotela Jezero - Adria Ski. Kaže da su za novogodišnju noć kapaciteti popunjeni. - Moja ekipa radi, mi standardno organiziramo doček Nove godine otkad postoji hotel Adria Ski, a sad hotel Jezero, tako da se već mjesec dana vrše rezervacije i popunjeni smo što se tiče Nove godine ili tog novogodišnjeg paketa koji sadrži nekoliko dana. A što se tiče nekih dugoročnih stvari, ljudi već sada prate vremenske prognoze za više dana i ponašat će se prema tome u smislu daljnjih rezervacija. Mnogi gledaju prema ključnom dijelu sezone. To su školski raspusti, kada su djeca na odmoru i kada se obitelji mogu sastati - priča nam Bagarić.

Zimski ugođaj

Pitamo ga i za snijeg. - Vezano uz sve ostalo, za tehniku i upravljanje svime, pratećim objektima primjerice, sve je u funkciji i sve je prethodno pregledano. Već smo počeli proizvodnju snijega, a stali smo na jedan dan s obzirom na to da je porasla temperatura. Međutim, kada se dođe u onaj hladni dio godine, nastavljamo s radom i otvaramo skijalište.

Prošle godine to je bilo 18. prosinca, ali u praksi taj ključni dio počinje nakon Božića i pratit ćemo sve. Kad se mogne proizvoditi snijeg, to ćemo i činiti - ispričao nam je Bagarić. Najljepše vrijeme u godini se bliži i treba ga obilježiti prikladno, bez pretjerivanja, s najdražima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok