• Short title article: Savjeti

U Bosni i Hercegovini su se pojavile nove krivotvorene novčanice od 20 KM, no iz Centralne banke ističu da oni nisu zabilježili povećanje krivotvorina u ovim apoenima.

U svakom slučaju, daju nekoliko savjeta kako razlikovati lažni od pravog novca.

U nekoliko banaka u Sarajevu postavljena su upozorenja i primjeri krivotvorenih novčanica od 20 KM. Sve krivotvorene novčanice imaju isti serijski broj, pa se građanima savjetuje da obrate pažnju na njega.

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine nije zabilježeno povećanje krivotvorina novčanica od 20 KM, niti su registrirane krivotvorine 20 KM serijskog broja H10457844, kakve se nalaze na fotografiji. Međutim, oni navode da građani trebaju prijaviti policiji ako se nađu u posjedu takvih novčanica, piše Klix.ba.

Na novčanicama se nalazi nekoliko elemenata, zaštitnih obilježja, na osnovu kojih se može provjeriti autentičnost novčanice:

  1. Kada se novčanica (20 KM) gleda prema svjetlu, mogu se provjeriti:
  • Vodeni znak: motiv skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ispod motiva skulpture nalazi se svijetli vodeni znak – oznaka nominalne vrijednosti (20)
  • Zaštitna nit koja se nalazi u papiru, u kojoj se nalazi tekst (20 KM - oznaka nominalne vrijednosti

  • Prozirni registar: elementi koji su otiskani unutar peterokuta na licu i na naličju novčanice treba da se pravilno uklapaju u romb.

  1. Zakretanjem novčanice mogu se provjeriti:
  • Zaštitna nit "Motion™": u dijelu niti koji se vidi na licu novčanice (tzv. prozori) nalaze se pera koja se pomijeraju na način da kada se: gornja ivica novčanice nagne naprijed prema promatraču, pero se pomjera ulijevo; donji rub novčanice nagne prema promatraču, pero se pomjera nadesno; desni rub novčanice nagne prema promatraču, pero se pomjera nagore; lijevi rub novčanice nagne prema promatraču, pero se pomjera nadolje

  • Iridiscentna traka, koja se nalazi na naličju novčanice, lijevo od sredine, a koja pri zakretanju svjetluca i unutar nje se može vidjeti oznaka nominalne vrijednosti (20) i skraćenica KM.

  • Duboki otisak, u kojoj su na licu novčanice otiskani tekstovi i portret s pozadinom se može provjeriti dodirom, odnosno navedeni dijelovi se "pod prstima" osjete kao reljef.

Osim navedenih obilježja postoje i druga koja se mogu provjeriti pomoću odgovarajuće opreme (mikrotekst – lupa, UV i IC svojstva boja – UV lampa i IC kamera).

Na web stranici CBBiH, na linku Centralna banka Bosne i Hercegovine (cbbh.ba), u dijelu Novac, nalaze se tekstovi, fotografije i video klipovi za sva izdanja i apoene KM koji su u opticaju, na osnovu kojih građani mogu provjeriti sumnjivu novčanicu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok