• Short title article: Neće biti tužbi

Ministarstvo hrvatski branitelja (MHB) reagiralo je na napise da Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, ističući kako MHB zakonom ni koji način nije omogućio ostvarivanje traženih prava, nego je isključivo zaštitio već stečena prava pripadnika HVO-a.

Jutarnji list je objavio u ponedjeljak kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), navodeći da je Ustavni sud donio odluku koja bi mogla imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni proračun.

List ističe da je Ustavni sud prihvatio ustavnu tužbu Ive Lamešića i ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH.

Ustavni sud je, dodaje Jutarnji list, odlukom u slučaju Lamešić širom otvorio vrata prihvaćanju i desetina ostalih identičnih ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koje čekaju na rješavanje pred tim sudom.

Ministarstvo naglašava kako sporna pitanja vezana uz priznavanje statusa ratnog vojnog invalida dijelu pripadnika HVO-a datiraju još iz 1996. te da geneza tog postupka ukazuje kako se to pitanje pokušavalo riješiti dugi niz godina.

Podsjetilo je i kako je Ugovorom između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji iz 2006. godine, kao i Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji iz 2017. godine, regulirano pravo na mirovinu stradalnika HVO-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok