• Short title article: Komplikacije
Nermin Nikšić; Foto: SDP BiH

Daljnji razvoj političke situacije u Federaciji BiH, poglavito oko formiranja entitetske i većine županijskih vlada, ponajviše ovisi o potezima koje će povlačiti Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, piše Večernji list BiH.

Ova stranka je lider "trojke", ali i proširene koalicije probošnjačkih stranaka "osmorke", koja barem u tom čvrstom obliku od 31. siječnja ne postoji.

Više scenarija

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić otvoreno poručuje da se koalicija podijelila na dva bloka. Na jednom su stranke "trojke" (SDP, Naša stranka i Narod i pravda) plus BH Inicijativa Fuada Kasumovića, a na drugoj NES, PDA, Stranka za BiH i pokret Za nove generacije. To dodatno komplicira ionako tešku situaciju na federalnoj razini. Jer, ni između ovih dvaju blokova, pa ni unutar njih, ne postoji suglasnost kako se postaviti prema SDA i činjenici da je ta stranka jedina u mogućnosti predložiti dopredsjednika Federacije iz bošnjačkog naroda. Nikšić, a čini se i ostatak lidera iz njegove koalicije, priželjkuje pomoć visokog predstavnika i za sada nije spreman na otvaranje razgovora sa SDA. - Možemo izabrati rukovodstvo Federacije. Ako izaberemo, dopredsjednik Lendo može dati potpise da se imenuje Vlada, što je malo vjerojatno, ili može kazati da neće dati potpise. Imamo otvorene najave iz SDA da neće. I onda imamo blokadu, a jedini mehanizam za odblokiranje u rukama je OHR-a. Imamo i drugi scenarij - ne izabrati rukovodstvo Federacije i tada imamo sve ovo što imamo sada - kazao je čelnik SDP-a. Na pitanje kojem su scenariju najbliži, odgovara da oni u "trojki" ne žele biti oni koji blokiraju izbor predsjednika i dopredsjednika, iako neki od njih nemaju podršku parlamentarne većine, aludirajući na Refika Lendu. No, ako ga izaberu, kaže da će on do beskonačnosti birati mandatara i Vladu FBiH. - Naravno da bi i za Schmidta mnogo lakše bilo da se dogovorimo ili da predsjednik i dopredsjednik Federacije, nakon što se demonstrira većina, dodijele taj mandat. Ali imamo vrlo jasne najave kako to neće tako biti. Očekujem da će bilo koje od rješenja morati doći uz intervenciju Christiana Schmidta - zaključio je Nikšić. Iako je Schmidt jasno rekao da se stranke moraju među sobom dogovoriti te da on neće donositi nikakve nove odluke, Nikšić ističe da će to pitanje ipak morati pasti na visokog predstavnika. Iz SDP-a tvrde da još nisu ušli u razgovore sa SDA, što bi bila svojevrsna alternativa u slučaju izostanka intervencije OHR-a. Nikšić kaže da on nije razgovarao s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem i da se to vjerojatno neće ni dogoditi. - U ovom razdoblju neću razgovarati s njim, ne bi bilo u redu. Ako ne uspije ova priča, razgovarat ću sa svima o tome što se događa. Razgovarao sam i do sada i nije izgledna opcija da bismo mogli napraviti neku priču jer to bi značilo kako i on i ja moramo prijeći preko nekih stvari - rekao je Nikšić.

Županije

No, nije neuobičajena praksa u BiH da se "prijeđe preko nekih stvari", što najbolje pokazuje odluka SDP-a da na županijskoj razini pregovara sa svima, pa i sa SDA. Prvu ruku suradnje ponudili su SDA u Tuzlanskoj županiji. No, to i nije toliko privlačno SDA jer ta stranka u TŽ-u svakako drži formiranje vlasti u svojim rukama. U SDA su svjesni da im se pregovaračka pozicija popravlja, što zbog odnosa snaga u Domu naroda Parlamenta FBiH što zbog raskola u "osmorki". Dok se SDP raspravlja sa svojim još uvijek aktualnim koalicijskim partnerima, SDA daleko od očiju javnosti jača svoju poziciju u svim parlamentima. Nije tajna da bi oni mogli surađivati i sa SBiH i NES-om, ali koalicija sa SDP-om nudi im najviše mogućnosti jer im otvara prostor za vlast u većini županija i na razini Federacije BiH. Naravno, uz HDZ kao nezaobilaznu kariku u bilo kojem scenariju. Postoji mogućnost i da SDP uopće ne ide iskreno u pregovore sa SDA po županijama, već da to koristi kao pritisak na NES i SBiH, stranke kojima je zbog regionalnog karaktera mnogo važnije biti u vlasti u Unsko-sanskoj (NES), Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji (SBiH).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok