• Short title article: Nema drastičnog rasta

Korisnici kredita Raiffeisen banke sa promjenjivom kamatnom stopom dobili su obavještenje da su im povećane mjesečne rate kredita i to samo nekoliko mjeseci nakon prethodnog povećanja mjesečnih rata kredita.

N1 je kontaktirao Raiffeisen banku iz koje su nam potvrdili ove navode objasnivši nam da je šestomjesečni EURIBOR enormno povećan. Međutim, iz ove banke imaju i dobre vijesti.

“U cilju ublažavanja uticaja rasta navedene referentne kamatne stope na ukupnu redovnu nominalnu kamatnu stopu i troškove klijenata, Banka je ograničila maksimalno povećanje nominalne kamatne stope za 1,89 procentnih poena u odnosu na visinu nominalne kamatne stope u prethodnom periodu ili na dan 30.06.2022. Raiffeisen banka tokom 2023. godine neće dodatno povećavati kamatne stope na postojeće kredite s promjenjivom nominalnom kamatnom stopom”, naveli su iz ove banke za N1.

Struka: Potezi Agencije za bankarstvo FBiH imaju efekta

Sve što se dešava na tržištu kapitala pa i europskom gdje se najavljuje povećanje kamatnih stopa za ekonomskog stručnjaka Faruka Hadžića je s ciljem vraćanja stanja na ono pretpandemijsko odnosno na koje treba dodati i situaciju u vezi ruske agresije na Ukrajinu. Hadžić je pohvalio poteze nadležne federalne Agencije za bankarstvo.

“Poanta je da sva individualna politika banaka da li će i u kojem omjeru podizati kamatne stope. Ne treba zaboraviti da je Agencija za bankarstvo FBiH donijela jedan mehanizam jednu mjeru koja u slučaju da banke podižu kamatne stope mogu im rasti troškovi tako da ne bi zbog toga trebalo da dođe do drastičnog rasta kamata”, rekao je za N1 Hadžić.

Također, ranije je i Unicredit banka klijentima sa promjenjivom kamatnom stopom dizala mjesečne rate kredita pa su nam se javljali građani koji su zabrinuti da ih ponovo neće zadesiti novo povećanje po uzoru na Raiffeisen. Odgovor iz ove bankarske grupacije koja posluje sa dvije banke onom sa sjedištem u Mostaru i Banjaluci nismo dobili.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok