• Short title article: Od 01.ožujka

Gospodarski poremećaji na svjetskom tržištu odrazili su se, izgleda, i na duhansku industriju, zbog čega će od početka ožujka cigarete koštati više, piše Večernji list BiH.

Prema novim cijenama koje je TDR d. o. o. Sarajevo dostavio Upravi za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), sve kutije cigareta bit će skuplje za 0,10 konvertibilnih maraka.

Pad i konzumiranje

Što znači da će najjeftinija kutija cigareta ovog proizvođača u Bosni i Hercegovini koštati 5,40 konvertibilnih maraka, a najskuplja 6,40 KM. Dakle, osoba koja dnevno konzumira jednu kutiju cigareta ubuduće će za ovaj luksuz mjesečno morati izdvojiti od 163 do 192 konvertibilne marke. Od navedene cijene kutije cigareta, gotovo 90 posto je opterećenje koje se plaća državi, dok ostatak ostaje distributerima i proizvođačima. Zbog konstantnog rasta cijena izazvanih povećanjem trošarina, posljednjih se godina u Bosni i Hercegovini smanjila količina kutija cigareta prodanih na legalnom tržištu. Ovaj podatak vidljiv je iz količine novca koji se prikuplja na osnovi trošarina. No, to ne znači da je smanjen broj pušača. Kako se navodi u analizi "Trošarinska politika na duhan i duhanske proizvode u Bosni i Hercegovini" koju su uradili Udruga ekonomista Republike Srpske SWOT i Udruga Liberalni forum - Pokret za slobodno društvo, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, vidljivo je kako su 2008. u BiH utrošene 11,2 milijarde legalno prometovanih cigareta, da bi taj broj bio smanjen na 3,6 milijardi u 2020. godini. - To je smanjenje od 67,7%, odnosno konzumacija legalnih cigareta smanjila se za čak 3,11 puta. Veliki pad u potrošnji cigareta ne znači nužno da je za istu razinu smanjeno konzumiranje cigareta, već da je jedan dio potrošača prešao na alternativne načine konzumiranja, poput rezanog duhana i dostupnih cigareta na ilegalnom tržištu - stoji, između ostalog, u spomenutoj analizi. Nadalje se ističe kako porast ilegalnog tržišta za promet duhana i duhanskih proizvoda predstavlja značajan problem, jednim dijelom zbog gubitaka u naplati trošarina i PDV-a te dodatno za zdravstveni sektor zbog konzumacije proizvoda nepoznate kvalitete, bez obzira na to što je općenito konzumacija duhana štetna za zdravlje ljudi. - Ilegalno tržište u Bosni i Hercegovini značajno je poraslo od 2014. godine, uz izuzetak 2020. godine zbog pandemije COVID-19. Također, pokrenuta je i javna kampanja "Stop švercu", koju su zajednički provodili Uprava za neizravno oporezivanje, Udruga ekonomista SWOT i dio ekonomista.

Ilegalna prodaja

- Zbog ilegalne prodaje duhana i duhanskih proizvoda propuštena je naplata trošarina na duhan i duhanske proizvode u iznosu od 5,29 milijardi KM u razdoblju 2014. – 2020., što je vrlo blizu naplate na legalnom tržištu, koja je iznosila u istom razdoblju 5,57 milijardi KM - ističe se u spomenutoj analizi. Naglašeno je da je postojeća maksimalna razina trošarinskog opterećenja dosegnuta na ukupnoj razini od 3,50 KM, nakon čega je svako dodatno povećanje dovelo do pada u ukupnoj naplati trošarina. Što znači da je većini pušača u BiH posljednji put cijena cigareta na legalnom tržištu u BiH bila prihvatljiva 2016. godine kada je za kutiju cigareta bilo potrebno izdvojiti od 3,50 do 4,50 KM. Kako bi se koliko-toliko smanjio broj onih koji posežu za crnim tržištem, posljednjih godina zaustavljen je rast trošarina. No, zbog viših cijena goriva, sirovine, papira… proizvođači su sada primorani dizati cijene. I unatoč tome što su cijene jako visoke za bh. standard, prema podacima iz navedene analize, broj konzumenata duhana u BiH i dalje se povećava svake godine. - Procjene pokazuju da više od 2000 djece (10 - 14 godina) i 1,053.000 odraslih (u dobi od 15+ godina) u našoj zemlji svakodnevno koristi duhanske proizvode (Tobacco Atlas, 2021.). Svake godine, shodno podacima Tobacco Atlasa, više od 8600 osoba u BiH umre od bolesti izazvanih konzumiranjem duhana - zaključeno je u spomenutoj analizi. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok