• Short title article: Preskup život

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za siječanj iznosi 2996,70 KM.

Prosječna plaća isplaćena u FBiH za studeni 2022. iznosila je 1161 KM (posljednji podatak koji je objavio Zavod za statistiku). Minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH je 596 KM, piše Večernji list BiH. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 38,74%. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 19,89%. Velika poskupljenja životnih namirnica postala su svakodnevica. Samo za hranu četveročlanoj obitelji trebalo je oko 1350 KM, dakle više od iznosa prosječne plaće. Posljednjih godinu dana značajno su poskupjele osnovne životne namirnice poput mesa, brašna, ulja, mlijeka i drugih proizvoda, što najviše pogađa obične građane koji su i prije poskupljenja živjeli na rubu siromaštva. Nažalost, rast cijena zabilježen je i u siječnju ove godine, pa su tako građane već od Nove godine na policama trgovačkih centara dočekale veće cijene ulja, jaja, dječje hrane, toaletnog papira, voća i povrća...

Koliko stanje postaje alarmantno kada su u pitanju poskupljenja, najbolje pokazuje izračun Saveza samostalnih sindikata BiH, prema čijim je podacima četveročlanoj obitelji u prosincu 2022. bilo potrebno čak više od 700 KM više u odnosu na isti mjesec godinu prije. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za prosinac 2022. iznosi 2991,44 KM, a isti mjesec godinu dana prije četveročlanoj obitelji bilo je potrebno 2265,67 KM, što znači da je potrošačka košarica u godinu dana poskupjela za 725,77 KM. Kada je pak riječ o prosječnim plaćama, one nisu pratile rast životnih troškova. Kako je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna isplaćena plaća u studenome 2022. iznosila je 1161 KM, a isti mjesec godinu prije 1022 KM, što znači da je rasla za 139 KM, a što nije ni blizu dovoljno da pokrije rast troškova četveročlane obitelji u BiH. Bh. građani s prosječnim primanjima svakodnevno se iz srednjeg staleža prelijevaju u kategoriju onih koji jedva preživljavaju. Kažu da ni minimalac od tisuću maraka nije dovoljan za preživljavanje.

Većini građana u BiH zbog rasta potrošačkih cijena jedino što preostaje kao metoda osiguravanja kratkoročnog punjenja kućnog proračuna jesu komercijalni krediti. Prema podacima Centralne banke BiH, građani BiH su kod komercijalnih banaka zaduženi gotovo 11 milijardi KM, a 70 posto od tog broja su nenamjenski potrošački krediti. - Dignem kredit da namirim obveze i dignem kredit da bismo preživjeli. Imam dijete. Imam karticu koja je uvijek u crvenom. Dok dignem plaću, platim račune, djetetu mjesečnu kartu za autobus, nema šanse da se preživi opet do iduće plaće. Što ćeš, mora se preživljavati - jedna je od bh. životnih priča.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok