• Short title article: Do godinu dana

Poskupljenje svih vrsta roba i usluga te zahuktala inflacija u BiH nisu utjecali na cijenu boravka u zatvoru, pa kriminalci i dalje dan zatvora mogu otkupiti za 50 KM, piše Večernji list BiH.

Prema Kaznenom zakoniku RS-a, zatvorske kazne do godinu dana mogu se zamijeniti za novčane tako da se svaki dan zatvora mijenja za iznos od 50 KM. Zamjena zatvorske kazne novčanom moguća je i u FBiH i za osuđene po Kaznenom zakonu BiH, ali oni dan zatvora plaćaju 100 KM.

Svrha kažnjavanja

Odredba o zamjeni zatvorske kazne novčanom u RS-u ukinuta je 2017., ali izmjenama KZ-a RS-a iz ožujka 2021. godine ta odredba je vraćena. Tome se protivio veliki dio stručne javnosti, pa i sam tadašnji ministar pravosuđa RS-a Anton Kasipović, ali, unatoč protivljenju, ostat će upamćen kao ministar u čijem je mandatu omogućeno kriminalcima da izbjegnu odlazak iza rešetaka tako što će za dan zatvora platiti mizernih 50 KM.

Zamjena zatvorske kazne novčanom može stvoriti percepciju da počinitelji nisu pravedno kažnjeni za svoja djela, upozoravaju iz Misije OESS-a u BiH, zbog čega domaćim zakonodavcima preporučuju izmjene i dopune kaznenih zakona, "čime bi se ukinula mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom kaznom u predmetima ratnih zločina". Osam osuđenih za kazneno djelo ratnoga zločina na kaznu do jedne godine u BiH zamijenilo je, u posljednjih pet godina, zatvorsku kaznu novčanom, što su slučajevi koji frustriraju žrtve i njihove obitelji. Osam osuđenika za ratne zločine kupilo je slobodu za nešto manje od 300.000 KM ili za 100 KM po danu. Od 2017. u Kazneni zakon BiH uvedene su iznimke za djela za koja se ne može primjenjivati institut zamjene zatvorske kazne novčanom, ali se iznimke ne odnose na ratne zločine.

Diskriminacija

U skladu s kaznenim zakonima BiH, FBiH i Distrikta Brčko, zatvorska kazna do određenog razdoblja automatski se, nakon podnošenja zahtjeva osuđene osobe, mijenja novčanom kaznom (sud nema zakonsku mogućnost odbiti zahtjev), dok u RS-u sudovi imaju diskrecijsko pravo u odlučivanju hoće li dopustiti takvu zamjenu po zahtjevu. Politički dužnosnik osuđen je na banjolučkom Okružnom sudu na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe položaja i primanja mita prilikom dodjeljivanja projekata uime jedne entitetske institucije.

Iako se riječ o korupciji, Sud je prihvatio sporazum Tužiteljstva i okrivljenog te presudio kaznu koju je moguće otkupiti. To je samo jedan od brojnih slučajeva u posljednjih godinu dana i na ovom, ali i na ostalim sudovima u RS-u. Odvjetnik Milan Malešević upozorava da je usvajanjem ovakve odredbe ostavljena velika mogućnost za zloupotrebe: "U kombinaciji s nekim drugim procesnim institutima stvara se veliki prostor za razne manipulacije. Siguran sam da oni zbog kojih su odredbe uvedene u sustav koriste to pravo jer tom odredbom nije propisan ni jedan uvjet za prihvaćanje zamjene."

Malešević podsjeća kako takva odredba sadrži i elemente diskriminacije: "Događa se da netko tko je kažnjen za teže kazneno djelo može ostati na slobodi, dok će onaj tko nema novca za platiti kaznu, a blaže je kažnjen, na kraju završiti u zatvoru." Od ožujka 2021. do rujan 2022., prema podacima Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, na području RS-a odobrena su 173 otkupa zatvorske kazne.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok