• Short title article: Monopol ili liberalizacija

Krenete li iz Mostara autobusom za Frankfurt kartu ćete platiti po istoj cijeni kao prema Osijeku, 100 KM.

Odlučite li se pak za München, ona će vas doći 69 KM, marku jeftinije nego za Zagreb. Gleda li se na kilometražu koja je za prijevoznika trošak, jasno je da se linije za Njemačku svjesno voze s gubitkom, a cijene se spuštaju ne razinu ispod rentabilnosti.

Rušenje konkurencije dampingškim cijenama karata

''To je politika FixBusa. Nižim kartama izbacuju konkurenciju i kad ostanu sami na tržištu podižu ih. Zato sada imate karte za Split i Makarsku koje su za samo 20-tak KM jeftinije nego za München, što kada gledate po kilometraži nije realno'', za Bljesak.info objašnjava jedan od bh. prijevoznika.

Prema riječima prijevoznika, FlixBus se na neko tržište pojavljuje dampingškima cijenama karata i na taj način ruši konkurenciju kojoj naposljetku 'uzima' autobuse i vozače 'prisilnom suradnjom'. A kad ovlada tržištem, niske cijene karata narastu u nedogled.

Slična situacija, koja se danas događa s cijenama na njemačkim linijama iz BiH, prije par godina događala se i s  onima iz Hrvatske. Naime, dolaskom na bh. tržište, FlixBus je ponudio za to vrijeme nerealne cijene karata za gradove u Hrvatskoj. S njima se za putnike godinu dana borio međugorski Globtour, no bezuspješno.

''Dok je Globtour vozio za sebe, a Flixbus za sebe, cijena karata iz Mostara za Zagreb iznosila je 25 KM. To je bilo nerealno nisko. Globtour je nakon godinu dana odustao, nije mogao više to izdržati, i ušao u suradnju s Flixbusox s dozvolama za linije između BiH i Hrvarske. Cijene karata za hrvatske gradove iz Mostara zatim su znatno poskupljele. Tako oni rade, unište konkurenciju i zauzmu monopol'' objašnjava nam sugovornik.

Kako je FlixBus postao vlasnik svih dozvola za hrvatske linije?

Partnerstvo na dozvolama za linije između BiH i Hrvatsku s FlixBusom iz Globtoura Međugorje potvrdili su za Bljesak.info ističući da su zadovoljni postignutom suradnjom.

''Globtour Međugorje i Flixbus partneri su na dozvolama za linije između BiH i Hrvatske, te Flixbus još vrši oglašavanje / marketing, prodaju i rezervacije autobusnih karata za sve polaske Globtour-a prema ostalim zemljama, osim Hrvatske: Srbija, Crna Gora, Albanija, Slovenija, Austrija. Njemačka, Švicarska, Italija… Vrlo smo zadovoljni postignutom razinom suradnje, posebno u dijelu promoviranja, marketinga, oglašavanja i promocije naših linija i povezanosti BIH autobusnim linijama s Europom, što rezultira dobrom prodajom i dohotkom, poglavito na internetu putem naše i njihove prodajne platforme'', kazali su iz Globtoura.

Na bh. tržište FlixBus je ušao preko Autoherca iz Gruda koji su za njih vozili pod ugovorom. Flixbus je, objašnjava nam prijevoznik, Autohercu plaćao po kilometru, dok je za sebe zadržavao cijenu karata. U jednoj je fazi, ističe, Autoherc odustao da bi se FlixBus upisao na sve njihove dozvole i postao njihov vlasnik. Na ovaj način, ističe, postao je vlasnik svih dozvola za hrvatske linije iz BiH i sada ima monopol nad ovim tržištem.

Visokim cijenama karata prema gradovima u Hrvatskoj nadoknađuje troškove gubitka na njemačkima linijama gdje pokušava istim načinom preuzeti i ovo tržište, a kada preuzme monopol i na ovom tržištu, upozorava ovaj prijevoznik, podignut će i cijene karata.

Problem će uskoro biti prošlost?

Monopol nad hrvatskim linijama trenutno mu omogućava i uredba Republike Hrvatske iz 2018. godine kojom je uvedena zabrana odobravanja novih linija prema ovoj zemlji. Tako prema hrvatskim gradovima voze samo prijevoznici koji su linije registrirali do 2018. godine, između ostalog i Autoherc i Globtour, a kojih je sada postao vlasnik FlixBus.

''Pritišćemo državno ministarstvo da učini nešto po ovom pitanju s hrvatskom stranom. Već četiri godine predajemo linije koje su prošle postupak u BiH, ali ono što smo završili u našoj zemlji nemamo mogućnost da pokrenemo u Hrvatskoj jer njihovo ministarstvo kaže da BiH kao 'treća zemlja nema postupka odobravanja'. Ako smo treća zemlja kako su nam onda odobrene linije za Švicarsku, Njemačku i Austriju? Ovakvom odlukom jedna zemlja ignorira potrebe druge zemlje i drugih prijevoznika, uništava tržište i daje ga samo jednom prijevozniku'', objašnjava prijevoznik.

Prema njegovim riječima, ovom zabranom ostavljen je monopol FlixBusu jer dozvole ''koje je on uzeo od Globtoura i Autoherca nema nitko te s toga mogu određivati cijene karata i zato imamo situaciju da je Makarska koja je od Mostara udaljena nekih 150 km ima cijenu karte od 40 KM, a München s više od 1000 km udaljenosti tek 69 KM.''

Iz Ministarstva prometa BiH za Bljesak.info kazali su kako je Hrvatska strana upoznata s činjenicom da Bosna i Hercegovina teži ka kontroliranoj liberalizaciji ovog tržišta te, u tom pogledu, vrši i kontinuirano usklađivanje redova vožnje, s tendencijom potpune liberalizacije.

''S obzirom na to da je Republika Hrvatska članica EU i kao takva strana potpisnica gore navedenog protokola, smatramo da će problem usklađivanja redova vožnje na dijelu linije kroz teritoriju Republike Hrvatske ubrzo biti prošlost, jer će stupiti na snagu odredbe ovog protokola koje su obavezujuće za strane potpisnice, a one podrazumijevaju slobodan pristup međunarodnom tržištu usluga, bez posebnih ograničenja, koja trenutno mogu biti ekskluzivitet u pogledu tzv. trećih zemalja'', kazali su iz Ministarstva.

Bez odgovora FlixBusa

Za komentar u vezi ovoga kontaktirali smo i predstavnike FlixBusu u regiji, no do kraja pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

FlixBus start-up su u 2011. godini u Münchenu osnovala trojica prijatelja, a prve autobusne linije pokrenute su u Njemačkoj u veljači 2013. godine. Godinu dana kasnije FlixBus je upravljao nacionalnom mrežom autobusnih linija. U 2015. godini postao je njemački tržišni lider u prijevozu putnika. Do sada svoju mrežu autobusnih linija proširio je na europske zemlje, a širenje nastavlja prema srednjoj i istočnoj Europi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok