• Short title article: Tehnička pogreška

U povodu informacije objavljene u medijima da HRVI koji su korisnici mirovine iz RH s prebivalištem izvan Republike Hrvatske trebaju dostaviti potvrdu o životu Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, priopćenjem su se obratili iz Udruge HVIDRA Grad Mostar s obzirom na to da je ova vijest izazvala nedoumice kod korisnika mirovina.

Kako navode iz HVIDRA-e Grada Mostara, došlo je do tehničke pogreške te da potvrde dostave samo oni koji su obavijest dobili, a ostali ne moraju slati.

- Zbog tehničke pogreške prilikom obrade podataka iz razmjene podataka o činjenici smrti isključen je određen broj korisnika koji su ranijih godina bili obuhvaćeni automatskom razmjenom podataka, a kojima je HZMO ove godine na kućne adrese poslao tiskanice potvrde o životu jer za te korisnike u svojim bazama podataka pogreškom nismo evidentirali valjanost potvrde o životu do ožujka 2024. (3./2024.) - navodi se.

Kako navode iz HVIDRA-e, iz HZMO su obaviješteni da sve korisnike koji se obrate Federalnom zavodu za MIO savjetuju da popunjene, potpisane i ovjerene tiskanice potvrde o životu pošalju poštom na adresu HZMO-a. - Predlažemo da, ako je moguće skenirane potvrde o životu (Federalni zavod ili korisnik) pošaljete e-poštom. U tom slučaju tiskanice potvrde o životu ne treba slati poštom jer će Središnja služba odmah interventno evidentirati i ažurirati zaprimljene potvrde - glasi uputa HZMO-a, navode iz HVIDRA-e Grada Mostara.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok