• Short title article: Snađi se

- Zavod je već osigurao veći dio lijekova koji su nedostajali te je za manji broj u tijeku postupak javne nabavke. Za lijekove za koje je došlo do prekida proizvodnje obavijestili smo o datumu ponovnog dolaska na naše tržište - kazali su iz Zavoda.

Iako se bilježi povećan broj oboljelih od karcinoma u našoj zemlji, zbog nestašice lijekova pojedini onkološki bolesnici s područja FBiH posljednjih dana nisu bili u mogućnosti primati terapiju. Odnosno, da bi dobili potreban lijek, pacijenti su ga sami morali pronaći u nekoj od susjednih zemalja, kupiti i donijeti u klinički centar.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je 20. veljače obavijestio javnost kako je pet vrsta citostatika nedostupno na tržištu BiH i da će do normalizacije opskrbe Zavod refundirati troškove nabavke lijekova: “lenalidomide teva” 10 mg/1, “kalčijev folinat” Pliva 10 mg/ml, “sorafenib teva”, “carboplasin” i “oktreotid teva” od 20 mg/1 bočici, piše Avaz.

Iako se često spominje nedovoljno izdvajanje novca za nabavku citostatika, to nije jedini razlog nestašice. Zbog zakonske procedure nabavka lijekova je dosta složena, procedura traje dugo i, bez obzira na to koliko novca ima za lijek, ne jamči se da će biti nabavljen.

- Zavod je već osigurao veći dio lijekova koji su nedostajali te je za manji broj u tijeku postupak javne nabavke. Za lijekove za koje je došlo do prekida proizvodnje obavijestili smo o datumu ponovnog dolaska na naše tržište - kazali su iz Zavoda.

Napominju kako je trenutni problem nastao i zbog poskupljenja određenih lijekova.

- Dobavljači ne žele prodavati lijekove po maksimalnim veleprodajnim cijenama određenim od Agencije za lijekove BiH, koje Zavod mora poštivati u skladu s važećim propisima koji reguliraju ovu oblast - dodali su.

Kontinuirano osiguravanje lijekova, objašnjavaju, ograničava nejavljanje dobavljača u postupcima javnih nabavki, što se desilo ovog puta.

Kako je ranije objašnjeno iz Zavoda, prilikom nabavke lijekova, uključujući citostatike, obvezno je provesti postupak javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i zaključiti ugovore o nabavci i isporuci lijekova s ugovornim dobavljačima koji imaju odobrenje Agencije za promet lijekova i koji su ugovorom vezani, između ostalog, na kontinuiranu isporuku ugovorenih lijekova.

Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH citostatike nabavlja novcem koji se izdvaja u Fond solidarnosti ovog entiteta. Fond se financira iz doprinosa zdravstvenog osiguranja koji plaćaju zaposlenici u Federaciji. Vlada FBiH je, prema zakonu, dužna izdvojiti iz proračuna isti iznos novca koliko se prikupi od građana. Međutim, Vlada Federacije BiH već godinama Fondu solidarnosti uplaćuje manje od 20 posto zakonom propisanog proračunskog granta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok