• Short title article: Zanimljiva mapa

Zanimljiva mapa podijeljena na Instagramu i TikToku prikazuje prosječnu dob ljudi u kojoj napuštaju dom svojih roditelja, a za BiH je to dob od 30 godina.

Najviše godina kad napuštaju dom roditelja imaju Crnogorci, a prosječna dob iznosi 33 godine prema spomenutoj mapi. U suprotnosti s Crnom Gorom, najranije se osamostaljuju Šveđani i to sa 17 godina u prosjeku.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini prosjek godina u kojima napuštaju dom svojih roditelja iznosi 30, a isti prosjek godina važi za Italiju i Portugal.

Uzevši u obzir podatke za ostale zemlje Europe, BiH spada među zemlje na vrhu liste - odnosno one u kojima mladi najkasnije napuštaju roditelje. Ispred su samo Hrvatska i Crna Gora.

Govoreći o zemljama Balkana - u Hrvatskoj je prosjek godina za osamostaljivanje 32, Srbiji 29, a Albanija, Makedonija, Grčka i Bugarska imaju istu prosječnu dob - 28 godina.

Među državama u kojima mladi najranije napuštaju dom roditelja su prethodno spomenuta Švedska s prosjekom od 17 godina, slijede Norveška s 20, Danska s 21, Finska s 22, Potom Belgija, Island i Estonija s 23.

Mapu možete pogledati ovdje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube