• Short title article: Skupi blagdani

Dočekati i obilježiti blagdane nikad nije bilo teže. Ovoga mjeseca sva tri naroda u BiH obilježavaju velike blagdane.

Najteže će biti blagdansku trpezu osigurati onima s najmanjim primanjima ili onima bez ikakvih primanja. Građanima dodatno sve otežava i to što cijene hrane nisu prestale rasti. Iako globalne cijene hrane mjesecima padaju, bh. potrošači nastavljaju se boriti s velikim poskupljenjima, dok mnogi "žive na akcijama". Piše Večernji list BiH.

Trgovine i tržnice

Bliži se Uskrs, a jaja su skuplja nego ikad. Jedno je sigurno, ovoga Uskrsa bojit ćemo i jesti nikad skuplja jaja. U ovisnosti o tome jesu li s farmi ili domaća, jaja stoje od 0,35 do čak 0,80 KM po komadu. Ova najskuplja su krupna i bijela, idealna za bojenje, kako kupce uvjeravaju prodavači na tržnici. Cijene jaja variraju, na jednom štandu može se kupiti 10 jaja za 3 KM, ali su to sitna jaja koja prosječan čovjek može pojesti za dva doručka. Uobičajena cijena im je od 0,35 do 0,50 KM za ona konzumna, s farmi. Domaća jaja, od kokoši koje slobodno hodaju, koštaju 0,60 KM po komadu. - Domaća jaja već su poskupjela, i to početkom tjedna. Prije neki dan 10 komada stajalo je 5 KM, sada su već 6 KM. Konzumna jaja, s farmi, su 4 KM. Nadam se da cijene neće više rasti jer kupcima su i ove cijene previsoke. Ipak, to ovisi o proizvođaču - kaže jedna od prodavačica. Muškarac iz Banje Luke kaže kako kupuje samo domaća jaja iako su ona skuplja i za 2 KM od onih u trgovinama. - Uvijek se raspitam odakle su jaja, jamči li prodavač da su domaća i svježa. Sada sam kupio 10 da provjerim kakva su, a ako budu dobra, doći ću po još 20 komada za Uskrs. Dolaze nam djeca i unuci te se trudimo da uvijek imamo domaća jaja za njih, što god spremali - kazao je za Srpskainfo i dodao: - Trgovkinja mi je kazala da će vjerojatno još poskupjeti pred katolički Uskrs, ali to ovisi o dobavljačima. Ako ste obratili pozornost, na štandovima je sve skupo. Kilogram mladog krumpira je tri marke, a mladog luka 5 maraka. Sve su to namirnice koje ćemo kupovati za blagdane, pa su zato cijene tolike i uvjeren sam da će biti i više.

Veliki broj kućanica već je kupio jaja za Uskrs upravo zbog straha od novih poskupljenja. Prema riječima prodavača s tržnice, nabavna cijena jaja skočila je još od Nove godine i Božića. Po kartonu su skuplja za 20-ak maraka.

Nova poskupljenja

Da su samo jaja skuplja, još bi se i dalo pretrpjeti, nažalost, cijene hrane svakodnevno rastu. Ekonomisti mjesecima upozoravaju da će cijene hrane nastaviti rasti u BiH jer zemlja nema svoju proizvodnju hrane, pa smo u potpunosti ovisni o uvozu iz susjednih i zemalja EU-a. Samo hrana i piće u godini dana poskupjeli su za oko 20 posto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Građani kažu kako su poskupljenja višestruko veća od službenih. Stanovnike Bosne i Hercegovine u idućem razdoblju očekuje novo poskupljenje mesa, a, osim toga, prijeti i nestašica. Prema nekim najavama, meso bi moglo biti skuplje od 10 do čak 30 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok