• Short title article: Dogovori

Vozačke dozvole Bosne i Hercegovine nisu priznate u Albaniji, Grčkoj, na Cipru, Malti, Nizozemskoj, Norveškoj, Italiji, Irskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj, informacija je Ministarstva prometa i veza BiH, prenosi Klix.ba.

Iz Ministarstva navode da je Predsjedništvo BiH 17. svibnja prošle godine donijelo odluku o prihvatanju sporazuma između BiH i Španjolske o obostranom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, te da je na osnovu toga ovo ministarstvo uputilo drugoj strani poziv za organizaciju potpisivanja sporazuma, na koji se čeka odgovor.

Još 2013. godine pokrenuta je inicijativa za zaključivanje sporazuma s Albanijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola i bili su zakazani pregovori za usuglašavanje teksta, ali ih je albanska strana otkazala neposredno prije dogovorenog termina sastanka.

Ovo pitanje ponovo je aktualizirano 2022. godine kada je BiH proslijedila nacrt sporazuma, na koji se očekuje odgovor albanske strane.

Usuglašavanje sporazuma s Italijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola traje od 2012. godine, ali do sada nije došlo do njega, kažu iz Ministarstva, prenosi Klix.ba.

Ministarstvo prometa i veza BiH navelo je da je iniciralo zaključivanje bilateralnih sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola s Grčkom, Ciprom, Maltom, Nizozemskom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švicarskom, a usuglašavanje teksta sporazuma nije ni započeto jer ne postoji spremnost druge strane.

BiH je inicirala i dopunu sporazuma s Njemačkom kako bi se uz kategorije A i B omogućilo međusobno priznavanje vozačkih dozvola i za ostale kategorije bez polaganja teorijskog ili praktičnog ispita, na koju još nije dobijen pozitivan odgovor njemačkog nadležnog organa.

Kada je riječ o Sloveniji, iz ove zemlje ističu da slijede preporuke Europske komisije koja je osnovala ekspertsku radnu grupu koja je sačinila popis zemalja koje nisu članice EU za koje se preporučuje zamjena vozačkih dozvola za određene kategorije, ali BiH i još neke zemlje nisu na tom popisu, jer, kako je navedeno, nije bilo moguće pouzdano provjeriti ispunjenje zajedničkih dogovorenih kriterijuma.

Ministarstvo infrastrukture Slovenije obavijestilo je Ministarstvo prometa i veza BiH da je vozačku dozvolu potrebno zamijeniti samo u slučaju da osoba iz BiH u Sloveniji ima uobičajeno prebivalište i na osnovu dozvole za boravak duže od godine, a da se u drugim uvjetima može koristiti vozačka dozvola iz BiH. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok