• Short title article: Na rubu siromaštva

Većina građana BiH živi na rubu egzistencije, a plaće su, žale se, nikad manje, piše Večernji list BiH.

Mnogi preživljavaju od minimalca, daleko od prosječne plaće koja je u BiH dosegnula iznos veći od 1200 KM, a za koju ističu da je samo statistički podatak. Mnogima je odlazak iz države jedino razumno rješenje. Ekonomski stručnjaci kažu da bi minimalna, a ne prosječna plaća, trebala biti 1000 KM.

Prisiljeni otići

Plaće radnika najčešće ne mogu pokriti ni osnovne životne potrebe pa su prinuđeni ne samo štedjeti već i odricati se mnogih stvari i potreba koje čine život dostojnim čovjeka. Nije tajna da se radnici i njihove obitelji odriču kvalitetne hrane i konzumiraju tek one osnovne namirnice da bi preživjeli. Sve će to za posljedicu u predstojećem razdoblju imati povećanje nezadovoljstva, zbog čega su radnici praktički prisiljeni odlaziti iz BiH u potrazi za boljim uvjetima rada, ali i životom uopće. Prema procjenama Saveza samostalnih sindikata BiH, oko 70% radnika prima plaću nižu od prosječne plaće FBiH i taj trend je prisutan najviše u realnom sektoru. Iako se poslodavci suočavaju s nedostatkom radne snage, još uvijek se ne žele odreći dijela svoje enormne dobiti kako bi zadržali radnike i učinili ih sretnima i zadovoljnima na radnom mjestu. Poslodavci se opredjeljuju i inzistiraju na uvozu radne snage smatrajući da će moći izrabljivati strane radnike te još više uvećati svoj kapital, međutim, vrijeme će pokazati da je to pogrešan potez koji će njihovo bogatstvo vrlo brzo opustošiti i dovesti do kolapsa njihova poslovanja. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović izjavio je da sindikati neće odustati od borbe da bude usvojen Zakon o minimalnoj plaći kojim će ona biti definirana u iznosu 1000 KM. U prvosvibanjskom proglasu naveo je kako su svjesni da 1000 KM nije dostatno, ali bi i to svakako bilo velika pomoć desecima tisuća radnika i radnica koji sada dobivaju 596 KM. Dodao je da u ovom trenutku, nažalost, tisuće osoba traže način da zauvijek napuste zemlju u potrazi za sigurnijim i dostojanstvenijim životom, dok se poslodavci žale da nema dovoljno radne snage i žele umjesto naših ljudi dovesti radnike iz Azije i Afrike. - Nemamo ništa protiv slobode kretanja radnika niti protiv kolega i kolegica iz bilo kojeg dijela svijeta. Ono protiv čega jesmo je činjenica da poslodavci nisu spremni našim ljudima ponuditi uvjete koje nude stranim radnicima. Nećemo prihvatiti da se naši radnici promatraju kao trošak, a ne kao oni koji tim istim poslodavcima omogućavaju lagodan život - poručio je.

Lagodan život

Šatorović je naglasio da poslodavci zaboravljaju, namjerno ili slučajno, da rad i radnik stvaraju profit i da na osnovi njih žive i poslodavci i država te da je najmanje što radnici zaslužuju jest biti adekvatno plaćeni za taj svoj rad i da mogu dostojanstveno živjeti u svojoj domovini, sa svojom obitelj i prijateljima. Precizirao je da su ukupni prihodi svih gospodarskih društava u FBiH tijekom 2022. iznosili 68,3 milijarde KM, što je za 11,99 milijardi KM više u odnosu na prethodnu godinu, od čega je čisti profit gotovo četiri milijarde KM, a kažu da nema novca za povećanje plaće. Šatorović je naglasio kako poslodavci kažu da je nerealna minimalna plaća od 1000 KM i da će bankrotirati, "a sve to govore u odijelima koja koštaju 10 minimalnih radničkih plaća dok planiraju na kojoj će egzotičnoj destinaciji ove godine provesti odmor i birajući novi luksuzni automobil - prešućujući da na račun tih radnika iz godine u godinu bilježe višemilijunske profite".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok