• Short title article: Zdravstvo u BiH

Nedostatak perspektive i loša opća klima glavni su razlozi koji tjeraju veliki broj građana BiH da krenu trbuhom za kruhom.

Većina mladih školuje se kako bi se zaposlila u zemljama Europske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih djelatnika.

Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH su poražavajući. Od 2013. do 2020. u Njemačku je otišlo raditi gotovo 6000 medicinskih djelatnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju. Medicinari koji su u inozemstvu kažu kako tamo dobiju ono što zaslužuju - poštovanje, priliku za napredovanje i nagradu za svoj rad. Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi liječnici. I njih je sve manje. Navodi Večernji list BiH.

Nažalost, točna evidencija liječnika koji su napustili BiH ne postoji, međutim, ilustracije radi navedimo podatke Liječničke komore FBiH koji pokazuju da je BiH samo u 2018. napustilo 267 liječnika. Godinu prije taj broj bio je veći jer su BiH napustila 362 liječnika s područja FBiH! Da je situacija loša, potvrđuju i posljednja istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije koja pokazuju da najmanji broj liječnika u odnosu na broj stanovnika na razini države imaju Albanija i BiH. Tako u Albaniji na 100.000 ljudi dolazi 120 liječnika, što je najlošiji omjer u cijeloj Europi, dok u BiH na 100.000 stanovnika dolazi 160 liječnika. Usporedbe radi, prosjek EU-a je 362 liječnika na 100.000 stanovnika. U godini prije pandemije bolnice u BiH vapile su za anesteziolozima, kirurzima, patolozima, radiolozima, pedijatrima i psihijatrima, zbog čega se nerijetko događalo da su pacijenti u kliničkim centrima koji djeluju u BiH mjesecima morali čekati na specijalističke preglede. Problem je i s liječnicima obiteljske medicine. Čak pedeset posto liječnika primarne zdravstvene zaštite nedostaje u BiH. Samo je 746 liječnika obiteljske medicine u cijeloj BiH. Nastavi li se ovakav trend odlaska stručno osposobljenog medicinskog kadra, zdravstvene ustanove mogle bi biti pred kolapsom. Da je broj liječnika i više nego nedovoljan, najbolje govori činjenica da umjesto 35 pacijenata, koliko bi trebali, obiteljski liječnici pregledaju i do 70.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok