• Short title article: Vremenske nepogode

Vremenski uvjeti zasigurno su jedan od najznačajnijih čimbenika od kojih zavisi razvoj i uspješnost poljoprivrede.

Posljednjih godina svjedočimo velikim nepogodama koje pogađaju poljoprivredu u Europi, ali i u Bosni i Hercegovini.

Jedan dio Europe se bori sa sušama, drugi sa poplavama, pojedine regije su nakon suše suočile s obilnim oborinama što također katastrofalno utječe na poljoprivredu. S velikim problemima se suočavaju i poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, za Klix.ba je rekao da sezona nikada nije bila gora. Pored lošeg vremena i poplava, žito su napale i biljne bolesti. Zbog toga će prinos biti duplo manji, a ono šta ostane će biti vrlo loše kvalitete.

"Ukratko, katastrofa. Nije bila ni završena sjetva kada je došlo do nevremena. Bila je velika vlaga, zemlja prezasićena vodom, nije se moglo ulaziti u parcele, u blato. Zato se nije završila sjetva, a i ono što je zasijano praktično je propalo. U dobrom dijelu države zbog prevelike vlage, niskih temperatura i nedostatka sunca slabo je nicalo, ali i ono što je poniklo je uništeno kada je došlo do poplava. Voda je odnijela sve tako da će se to morati presijavati, ponovo raditi", rekao je.

Zbog loših vremenskih uvjeta kasni se sa sjetvom koja će se raditi sredinom ljeta, a što se, kako kaže Bićo, nikada nije dogodilo ranije.

"Kasni se, ali mora se uraditi da se spasi ono što se može spasiti. Ali opet pod uvjetom da država intervenira na vrijeme, jer ljudi su financijski iscrpljeni od prošle godine. Ono što im je ostalo uložili su u proljetnu sjetvu i to je propalo. Sad bi neko trebao intervenirati da se ljudima pomogne da presiju i da završe sjetvu", rekao je.

Svaki poljoprivrednik u BiH zasigurno kroz svoje poslovanje već osjeća posljedice loše sezone, ali to znači da će uskoro osjetiti i svaki građanin... kroz cijene...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok