• Short title article: Prognoza
Foto: Livno Online / Z. Karadža

Jutros je na sjeverozapadu Bosne pretežito sunčano vrijeme, a u ostatku zemlje oblačno s kišom u većini područja.

Žuti meteoalarm upaljen je za područja Bihaća, Livna i Mostara, i to zbog očekivanih jakih udara vjetra.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 3; Ivan Sedlo, Sokolac 10; Sarajevo12; Bugojno, Drvar, Srebrenica 13; Bihać, Livno, Prijedor, Sanski Most, Tuzla, Zenica 14; Doboj, Gradačac, Široki Brijeg, Zvornik 15; Banja Luka, Bijeljina 16; Mostar, Neum, Stolac 17; Trebinje 18; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 939 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Bioprognoza: Nakon tmurnog jutra u većem dijelu zemlje, biometeorološke prilike djelimično će se popraviti sa odmicanjem dana. Opća slika će, pod utjecajem stabilnijeg vremena, biti ljepša u Krajini, jugozapadnoj Bosni i dijelu zapadne Hercegovine. Uz umjeren porast temperatura zraka, tegobe kod kroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se postupno smanjiti, izraženije u poslijepodnevnim satima.

Danas u Krajini pretežito sunčano vrijeme, a u ostatku zemlje oblačno uz djelimično smanjenje naoblake tijekom dana. Prije podne kiša u Hercegovini, centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne, a poslije podne i dio večeri na istoku i jugoistoku Bosne, Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 13 do 19, na sjeveru, sjeverozapadu Bosne i u Hercegovini do 25°C. U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Dnevna temperatura oko 15 °C.

U subotu u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežito oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tijekom poslijepodneva. U jutarnjim satima kiša je moguća na istoku i jugoistoku Bosne. Poslije podne slaba i rijetki lokalni pljuskovi ponegdje u centralnoj i istočnoj Bosni. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 21, a dnevna od 17 do 24, na jugu do 28°C.

U nedjelju sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 31 °C.

U ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 32 °C.

U utorak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 28 do 34 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok