• Short title article: Ne izlazite

Južna Europa priprema se za drugu toplinsku oluju, a koja bi, prema prognozama, taj dio Starog Kontinenta trebala pogoditi danas.

Nova anticiklona, koja je u nedjelju do regije stigla iz sjeverne Afrike, mogla bi podignuti temperaturu iznad rekordnih 48,8 Celzijevih stupnjeva zabilježenih na Siciliji u kolovozu 2021. godine, a prati prošlotjedni toplinski val "Kerber". Europska svemirska agencija (ESA) priopćila je kako bi ovaj tjedan mogao donijeti najviše temperature ikada zabilježene u Europi u toplinskom valu nazvanom "Haron", po grčkom mitološkom splavaru koji prevozi duše u podzemni svijet. Navodi Večernji list.

Ne izlazite

Zbog ekstremno visokih temperatura u BiH, koje će se u idućim danima kretati do 40 Celzijevih stupnjeva (moguće i više), na snazi je crveno upozorenje koje će trajati do 19. srpnja. Ipak, trenutačne temperature nisu ni blizu rekordnih. Naime, prema riječima meteorologa Bakira Krajinovića, najviša temperatura ikad izmjerena na našim prostorima je 46,2 Celzijeva stupnja, i to u Mostaru 1901. godine.

Najveći rizici su od 12 do 18 sati, pa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda građane upozoravaju da u tom razdoblju dana, zbog visokog rizika za zdravlje, ne izlaze ako ne moraju. Kratkoročno osvježenje u vidu lokalnih pljuskova, što će za nekoliko stupnjeva sniziti temperaturu zraka, stiže u srijedu navečer, kaže Krajinović, piše Faktor. Prema dugoročnim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kraj srpnja donijet će nešto niže temperature nego one kojima trenutačno svjedočimo. I kolovoz, kako najavljuju iz FHMZ-a, bit će pravi ljetni mjesec, temperature će biti iznad prosjeka, a oni koji će na godišnji odmor u rujnu mogu računati da će i taj mjesec obilježiti lijepo, toplo vrijeme. - Tijekom kolovoza temperature će biti i iznad prosjeka. Na sjeveru će odstupanja biti i najviša, od tri do četiri, a na jugu od jedan do dva Celzijeva stupnja u odnosu na višegodišnje prosjeke. Rujan će biti topliji od prosjeka s nešto manje oborina u odnosu na klimatološke normale za taj mjesec - najavio je meteorolog Krajinović. No, dok čekamo barem kratak predah od nepodnošljivih vrućina, važno je pridržavati se savjeta, ponajprije liječnika. Koliko su zapravo trenutačne temperature zraka opasne, najbolje govore podaci hitnih službi, koje imaju povećan broj intervencija zbog kolapsnih stanja, što je Feni potvrdio dr. Edin Jusufbegović, specijalist urgentne medicine u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije. Istaknuo je da građani trebaju, koliko im to dopuštaju prilike, izbjegavati izlaganje visokim temperaturama jer su se upalili svi meteoalarmi. - Potrebno je uzimati što više tekućine. Jako su veliki nevidljivi gubici u znojenju ne računajući izmokravanje, tako de se moraju uzimati velike količine tekućine da bi se to kompenziralo. Onog trenutka kad izgubimo mogućnost znojenja i gubljenja topline znojenjem, dobivamo toplinski udar, što je za život opasno stanje - kazao je dr. Jusufbegović Feni. Kako je dodao, važno je izbjegavati izravno se izlagati sunčevu zračenju koje može dovesti i do sunčanice, kao i opeklina kože. Posebno oprezni moraju biti roditelji koji djecu ni na trenutak ne smiju ostaviti samu u autu. Ljeti temperatura u vozilima naglo raste u samo nekoliko minuta, a u 10 minuta može porasti za oko sedam stupnjeva. Temperatura je nešto niža s jednim ili dva otvorena prozora, ali ipak to ne sprječava njezin rast na opasnu razinu, čak i za život djeteta. Visoka temperatura u autu može prouzročiti gubitak tekućine, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda, toplinske iscrpljenosti, toplinskog udara – čak i smrti. Roditelji moraju znati da se djetetovo tijelo zagrijava od tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Glavni djetetovi organi počinju neispravno raditi kada temperatura dosegne 40 °C, a dijete može umrijeti kada se ona popne na 41,6 °C. Toplina može prouzročiti i opekline kod djece zbog sintetičkih presvlaka na autosjedalicama, uključujući i kopče pojaseva, stoga, roditelji, oprez!

Važna higijena

Roditelje se poziva na oprez i kada djecu vode na kupanje. Bilo da je riječ o bazenima, rijekama, jezerima ili moru, važno je da djecu nikada ne ostavljate bez nadzora, ni na trenutak. Pravilo koje vrijedi i za odrasle jest da se nikada ne kupaju na nepristupačnim mjestima te da nikada ne ulaze u vodu ako su predugo bili na suncu. Važno je obratiti pozornost na još nekoliko savjeta, a jedan od njih je: pazite kakvu hranu jedete kako se doma ne biste vratili s crijevnom virozom. Kada je riječ o hrani, najvažnija je higijena ruku, ali i način na koji je pripremate. Kada je pak riječ o odijevanju, savjetuje se laganija ljetna odjeća od prirodnih materijala, pokrivala za glavu - šešir, kapa i sunčane naočale, ali i obvezno je štititi se kremama s visokim zaštitnim faktorom od UV zračenja. Ako i na trenutak zanemarite neke od ovih savjeta, znajte da postoji velika mogućnost da se ovo ljeto ne provedete dobro. Poštujte pravila i čuvajte zdravlje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok