• Short title article: Kuga

U BiH je virus afričke svinjske kuge potvrđen na 560 imanja, dok su eutanazirane 28.784 svinje.

U RS-u je virus potvrđen na 463 imanja, a eutanazirano je 26.788 svinja. U FBiH virus je potvrđen na 30 imanja, a eutanazirano je 196 svinja, dok je u Distriktu Brčko zaraženo 67 imanja, a eutanazirano 1800 svinja.

Ta informacija potvrđena je za Fenu iz Ureda za veterinarstvo u okviru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa vezano uz epidemiološku situaciju po pitanju afričke svinjske kuge u BiH zaključno sa 7. kolovoza. Ističu da Ured za veterinarstvo BiH kontinuirano radi na pronalaženju donatorskih sredstava koja mogu pomoći u borbi protiv afričke svinjske kuge. Navodi Večernji list.

- Preko Austrijske agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) osigurana je pomoć od više paleta laboratorijske opreme, a u tijeku su pregovori i s Veleposlanstvom Kine u BiH oko nabave dodatne opreme. Ured je prethodno uputio zahtjev za pomoć i Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (WOAH), Organizaciji za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Europskoj komisiji - navode iz Ureda za veterinarstvo. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac naložio je krajem prošlog mjeseca pojačanu kontrolu na prisutnost afričke svinjske kuge prilikom uvoza mesa iz regije, EU i drugih tržišta.

- Naložio sam Uredu za veterinarstvo BiH da prihvati zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a i da uvede mjeru stroge i intenzivne kontrole na prisutnost afričke svinjske kuge prilikom uvoza mesa - rekao je Košarac. Napomenuo je da na snazi ostaje postojeća zabrana uvoza u BiH živih svinja, svježeg mesa domaćih i divljih svinja te proizvoda od mesa iz regija RH, Srbije i drugih zemalja u kojima je prisutna afrička svinjska kuga. U međuvremenu, zaraza se širi. U Doboju je na lokaciji Putnikova brda pronađeno tijelo divlje svinje kod koje je nakon izvršene analize utvrđena prisutnost afričke kuge, izjavio je veterinarski inspektor Mladen Dragičević. Dragičević je naveo da se radi o prvom takvom slučaju na području grada.

- Tijelo divlje svinje pronašli su lovci i nepoznato je s kojeg područja je došla, iz Stanara ili FBiH - rekao je Dragičević. Bolest ne prelazi na ljude, ali je s visokim mortalitetom i morbiditetom za domaće svinje. U početku se manifestira visokom temperaturom, letargijom, odbijanjem hrane i polijeganjem, a potom se javljaju točkasta krvarenja po čitavom tijelu, dominantno po ušima i između prednjih i stražnjih nogu. Kako bi se ova bolest što učinkovitije suzbila, Upravni odbor Kompenzacijskog fonda RS-a odobrio je isplatu 380.000 KM za potrebe nabave materijalno-tehničkih sredstava u cilju suzbijanja afričke svinjske kuge, priopćeno je iz Vlade RS-a. Afrička svinjska kuga u BiH je potvrđena 21. lipnja ove godine i vrlo brzo se širi. Protiv virusa nema lijeka, nema terapije, a nažalost, nije izumljeno ni cjepivo. Jedina mogućnost borbe protiv ove bolesti je dizanje svijesti ljudi i velike biosigurnosne mjere. Svinje treba držati u strogo zatvorenim objektima. Vlada Posavske županije, prema ocjeni zamjenika ravnatelja Ureda za veterinarstvo BiH Pave Radića, na vrijeme je reagirala i adekvatno odgovorila na bolest.

- Sva žarišta širenja bolesti su riješena, a dosad je eutanazirano 197 svinja i nadam se da će se spriječiti širenje u ovoj županiji. Mi, kao struka, kao doktori veterine, nadamo se da će pobijediti znanost, da ćemo imati cjepivo i zaustaviti bolest - rekao je on. U Srbiji je potvrđeno 1715 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 1176 uginulih svinja, a zbog toga je eutanazirano 20.738 svinja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Afrička kuga svinja registrirana je dosad na 1343 gospodarstva na području 38 općina. Bolest je potvrđena na 112 gospodarstava u RH, gdje je eutanazirano 5000 svinja, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok