• Short title article: Stabilizacija tržišta

Konkretne podatke za BiH dali su u Banjoj Luci, gdje je prosječna cijena novih stanova pala za 244 KM po kvadratu.

- Dok god ima potražnje za nekretninama, cijene će biti visoke. Međutim, i nje je sve manje jer dolazimo do prijelomne točke kada se i kupci stanova počinju brinuti o egzistenciji. Još će dijaspora biti aktivna na tržištu, kao i oni koji žele “opravdati” svoj crni novac, ali i toga će biti sve manje - priča za Večernji list BiH sugovornik koji se bavi nekretninama, a nakon posljednjih vijesti da na globalnoj razini pada cijena nekretnina. Prve konkretne podatke za BiH dali su u Banjoj Luci, gdje je prosječna cijena novih stanova pala za 244 marke po kvadratu, zatim u Doboju, gdje je pad za 289 maraka, a za 300 do 500 maraka cijene padaju i u Trebinju.

Blaga stabilizacija

Analitičari tvrde da dolazi do blage stabilizacije tržišta, a Slaviša Raković ističe da su cijene i dalje neodržive, ali da aktualni događaji na tržištu nekretnina ohrabruju. Zastoj je evidentan, a on još nije vidljiv u BiH toliko koliko u susjedstvu. Tako je prvi čovjek Udruge poslovanja nekretninama u Hrvatskoj Dubravko Ranilović istaknuo da se usporavanje osjetilo već na proljeće, a sada je posebno naglašeno.

Upiti kupaca su manji, a, naravno, i realizacija. - Kao što sam više puta ponovio najavljujući ovu situaciju, Hrvatska ne može biti izolirana od gospodarskih kretanja u Europi, pa je jedan od glavnih razloga usporavanja prometa gospodarsko stanje u Njemačkoj, Austriji i drugim europskim zemljama. Usporavanje inflacije postupnim dizanjem kamata smanjilo je potražnju, što se u konačnici odrazilo i na tržište nekretnina. A u Hrvatskoj je uzrok usporavanja svakako nerealni rast cijena. To se ne osjeti samo na prometu nekretnina nego i na najmu nekretnina, kako dugoročnom tako i turističkom, ali i na i potrošnji drugih usluga i proizvoda. Pad cijena ne događa se odmah i uvijek je potrebno neko vrijeme jer se prodavatelji vrlo teško odriču zamišljenog iznosa, ali će do korekcije cijena svakako doći, posebno za one nekvalitetnije nekretnine i dobar dio rabljenih. Uvijek će neke lokacije i posebno kvalitetna novogradnja u kvalitetnom okružju zadržati cijenu - istaknuo je Ranilović. Upravo ta kriza u Njemačkoj mogla bi uzdrmati tržište nekretnina u BiH jer spomenuta je na početku dijaspora koja je najveći kupac stanova u ovoj zemlji. Trenutačno, oni i dalje “drmaju”. Međutim, i oni će razmišljati kako prevladati krizu, sačuvati nešto za “crne dane” umjesto “betoniranja” novca u kuće i stanove, što je kod nas u BiH posebno izraženo. Oni vide situaciju u Njemačkoj i na temelju toga reagiraju. A situacija je takva da je pao broj građevinskih dozvola u “obećanoj zemlji” za oko 30 posto. - Njemačko tržište nekretnina dosta je indikativno važno. Dakle, središnji bankari u borbi protiv inflacije počeli su povećavati primarne kamatne stope, i to u kratkom roku. Njemačka vlada objavila je veliki pad broja građevinskih dozvola za oko 30 posto. Tu vidimo i pad interesa ulagača, ali i kupaca nekretnina zbog vrlo visokih kamatnih stopa. To se događa na tržištima na kojima djeluje tržišni mehanizam, to jest na tržištima koja su perfektna - objasnio je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Previsoke kamate

I s novim, revidiranim cijenama koje bi trebale ići prema dolje, u BiH neće biti jednostavno kupiti nekretninu, pritom mislimo na sve koji žive i rade u ovoj zemlji. Jer kredit je ionako teško dobiti, a ako i prođe, kamate su previsoke i to je zaduživanje za cijeli život. Kako će se stvari razvijati, pokazat će jesen kada se očekuju nove korekcije cijena.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok