• Short title article: Natjecanje tri države
Foto: Agro Klub

Na Međunarodnom natjecanju u ručnoj berbi kukuruza snage su odmjerili srednjoškolci sedam škola iz tri države.

Srednjoškolci iz Bosne I Hercegovine, Srbije i Slovenije osjetili su slast ručne berbe kukuruza, koju je I ove godine oragnizirala Javna ustanova Mješovita srednja škola “Hasan Kikić” Gradačac. Riječ je o Međunarodnom natjecanju koje se po drugi put organiziralo na oglednoj parceli u Gornjim Ledenicama. 

Učešće je uzelo sedam škola, a svaka ekipa je brojala po dva učenika koji su zasukali rukave i "bacilli se na posao" koji je trajao 30 minuta, a potom se pristupilo vaganju kukuruza.

Natjecatelji iz BiH su se i ovaj put pokazali kao najbrži berači, jer su sva tri prva mjesta otišla u ruke školama iz BiH. Najbrži su bili domaćini, čiji su predstavnici za pola sata napunili vreće sa 105 kilograma kukuruza. U prosjeku su brali 3,5 kilograma u minuti.  A upravo su za taj prosjek zaostajali učenici JU Poljoprivredna i Medicinska škola Brčko distrikt koji su osvojili drugo mjesto sa 101,7 kg. Na trećoj poziciji završili su prošlogodišnji pobjednici Ekološka sekcija JU Gimnazije "Mustafa Novalić" Gradačac, sa ubranih 95,6 kg, a gimnazijalci su brali 3,19 kg/minuti.

Ostale pozicije su zauzeli: 

  • Poljoprivredna škola Bač (Srbija), s ubranih 92,6 kg, 3,09 kg/minuti
  • Šolski center Šentjur (Slovenija) – s ubranih 92,5 kg, odnosno 3,08 kg/minuti
  • Poljoprivredna škola s domom učenika Futog (Srbija) -  s ubranih 90 kg, odnosno 3 kg/minuti.
  • JU Mješovita srednja škola Živinice – s ubranih 81,3 kg, odnosno 2,71 kg/minuti.

Cilj  natjecanja je popularizacija poljoprivrede, buđenje svijesti o značaju biljne proizvodnje, druženje učenika i suradnja među školama. Svim sudionicima su dodijeljeni certifikati o učešću. Za prva tri mjesta su osigurane novčane nagrade i to: I mjesto -  150 eura, II mjesto – 100 eura i III mjesto -  50 eura. 

Novi sudionik natjecanja ove godine je bila Poljoprivredna škola Bač iz Srbije.

"Zanimljivo je da su i lani pobjedu odnijeli sudionici iz BiH, što će reći da domaći srednjoškolci imaju iskustva u ručnoj berbi, jer još nismo u potpunosti prešli na mehaniziranu berbu, dok je to u razvijenim zemljama potpuno potisnuto", zaključio profesor Hasan Osmanović iz JU MSŠ "Hasan Kikić", a prenosi Agroklub.ba.. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok