• Short title article: Ispunjeno obećanje

Federalno ministartsvo rada i socijalne politike objavilo je danas da su pušteni nalozi za listopadske naknade roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH.

- Prošli mjesec smo objavili da smo završili reviziju rješenja za roditelje njegovatelje, te da će od studenog naknade roditeljima njegovateljima iz Federalnog ministarstva financija biti puštane svakog desetog u mjesecu. Šta smo obećali, to smo i ispunili. Nalozi su danas pušteni iz našeg Ministarstva, a već 10. će biti na računima centara za socijalni rad - najavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Iz Ministartsva podsjećaju da je primjena Zakona roditelj njegovatelj počela krajem 2021. godine, te da je revizija oko 1.600 predmeta trajala skoro dvije godine.

- U periodu od godinu i pol dana koliko je trajala revizija do preuzimanja mog mandata završeno je tek oko 500 predmeta. Prepoznali smo to kao prioritet, osnovao sam povjerenstvo i za tri mjeseca završili smo oko 700 zaostalih i nešto više od 300 novopristiglih rješenja i time konačno okončali zaostalu reviziju - podsjetio je ministar.

Za mjesec listopad roditeljima njegovateljima uneseni su nalozi za isplate u ukupnom iznosu od 1.660.830,05 KM za 60 centara za socijalni rad na području Federacije BiH.

- Podsjećamo, isplate će iz Federalnog ministarstva finansija ići svakog desetog u mjesecu od ovog mjeseca pa nadalje, a kad će centri za socijalni rad uplaćivati sredstva korisnicima, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ne raspolaže takvim informacijama - priopćeno je iz Kabineta ministra Delića.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok