• Short title article: Zašto ne uzgajamo

Ono što smo prije godinu dana na tržnici plaćali 40 maraka, sada je skuplje za 50 posto i to je realnost.

U tu košaricu ubrajaju se kilogram brokule, cvjetače, graha, mahuna, špinata... Kupac kojeg i sami susrećemo u jednom lancu pozdravlja ova poskupljenja iako i sam kupuje sve to.

- Ovo će nas sve natjerati da promislimo vrijedi li uzgajati hranu za vlastite potrebe. Osobno, imam dovoljno velik vrt da sve ovo uzgojim, međutim, nije mi padalo na pamet dosad. Sada kada vidim gdje sve ovo ide, vjerojatno ću se dogodine opskrbiti nekom hranom iz svog vrta - priča nam. Iako slušamo da inflacija usporava, apsolutno ništa ne pojeftinjuje. Naprotiv, tajni kupci šalju izvješća da 18 mjeseci nisu vidjeli da je išta pojeftinilo, samo poskupljuje. Od 2021. do danas najviše je poskupjelo maslinovo ulje, i to za 75 posto, krumpir je skuplji za 53 posto u odnosu na 2021., a maslac za 26 posto. - Nakon znatnih povećanja u 2022., cijene hrane u Europskoj uniji nastavile su rasti i u 2023. Podaci za drugo i treće tromjesečje ove godine pokazuju da su cijene nekih artikala zabilježile sporiji rast. U rujnu 2023. cijene jaja, maslaca i krumpira više su nego u siječnju 2021. i 2022., ali nisu tako visoke kao nekoliko mjeseci prije, dok su cijene maslinova ulja u stalnom porastu - kazali su stručnjaci iz Eurostata koji su radili analizu. Navedeno je i da su tijekom prošlog mjeseca zabilježena najveća pojeftinjenja hrane na svjetskoj razini u protekle dvije i pol godine, međutim, to se ne reflektira na BiH. Agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO objavila je da se cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda spustila u listopadu za 0,5 posto u odnosu na rujan, a za 10,9 posto u odnosu na listopad lani. Navodi Večernji list BiH.

U prognozi za iduću godinu bilježe početak sjetve ozime pšenice diljem sjeverne hemisfere, uz procjenu o tek ograničenom povećanju zasijanih površina zbog nižih cijena u ovoj godini.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok