Iako su peradari i prerađivači pilećeg i purećeg mesa od početka godine najavljivali rast cijena, malo je tko od potrošača očekivao ovakva poskupljenja, piše Večernji list BiH.

Za razliku od prošlogodišnjih 8,50 KM, cijena pilećeg filea u pojedinim trgovinama proteklih dana iznosila je više od 16 KM, što za veliku većinu bh. građana predstavlja luksuz.

Input proizvodnje

Kako je za Glas Srpske potvrdio Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacije udruga peradara BiH, proteklih je dana cijena piletine pala za 10-ak posto, a na taj pad najviše je utjecao uvoz jeftine piletine iz Turske.

- Do pada cijene pilećeg mesa došlo je mahom zbog uvoza jeftine piletine iz Turske koja se ovdje sortira, nakon čega završava na policama trgovina. S druge strane, žitarice, kao najvažniji input proizvodnje, nisu pojeftinile ni feninga te su njihove cijene abnormalno visoke - rekao je Jabandžić. Kada je riječ o cijenama koje bh. građane očekuju u budućnosti, Jabandžić je rekao kako je to vrlo nezahvalno prognozirati s obzirom na to da BiH nema vlastitu proizvodnju žitarica.

- Nažalost, BiH nema vlastitu proizvodnju žitarica i potpuno smo ovisni o stranom tržištu i globalnim kretanjima - kazao je Jabandžić dodajući da ni odobreni uvoz kukuruza iz Srbije nije puno olakšao domaćim proizvođačima jer cijene žitarica nisu smanjene. I Đuro Cvijić, predsjednik Udruge peradara, smatra da u budućem razdoblju neće doći do značajnog pojeftinjenja pilećeg mesa. - Cijena pilećeg mesa žive vage trenutačno je oko 3 KM po kilogramu, a kad se na to obračuna klanje, obrada, radnici i sve drugo što prati proizvodnju do trenutka prodaje, jasno je kako maloprodajna cijena ne može biti znatno niža nego što je sada - kazao je Cvijić za Glas Srpske. Iz Perutnine Ptuj su za navedeni medij kazali da će, ako dođe do snižavanja cijena sirovina, doći i do dodatnog pada cijene gotovih proizvoda. Podsjetimo, kukuruz, osnovna žitarica za proizvodnju stočne hrane, u veljači je lani po toni stajao 330 KM, dok je u prvom tjednu svibnja ove godine njegova cijena skočila na čak 730 KM. No, osim cijene, glavobolju peradarima, kažu, zadaju i problemi s nabavom sirovine.

Košarica

Inače, osim piletine, cijene gotovo svih osnovnih životnih namirnica višestruko su rasle, čemu svjedoči i izračun Saveza samostalnih sindikata. Potrošačka košarica iznosi 2493,84 KM i za 73,88 KM je skuplja od sindikalne potrošačke košarice u prošlom mjesecu. Prosječna isplaćena plaća, prema podacima FZ-a, iznosila je 1046 KM, što znači da je pokrivenost sindikalne košarice prosječnom plaćom 41,94%.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok