• Short title article: Litijev karbonat

Litijev karbonat iskopavat će se na ekološki i društveno odgovoran način u Arcoreovu rudniku u Loparama.

Švicarska rudarska tvrtka Arcore i kanadska kompanija Rock Tech potpisale su sporazum o partnerstvu koji će uključivati i distribuciju litija iz Lopara u Bosni i Hercegovini. Privatna tvrtka za rudarenje litija Arcore i Rock Tech Lithium sa sjedištem u Torontu priopćili su kako žele raditi zajedno kako bi osigurali dugoročno opskrbu litijem.

- Litijev karbonat iskopavat će se na ekološki i društveno odgovoran način u Arcoreovu rudniku u Loparama u BiH, a nakon toga će ga kompanija Rock Tech pretvarati u litijev hidroksid “made in Germany” - priopćili su.

Rock Tech također gradi svoje prvo postrojenje u Njemačkoj koje će proizvoditi litijev hidroksid za industriju baterija i automobila od 2026. godine. Tvrtka, između ostalog, već ima potpisane ugovore o kupnji s grupacijom Mercedes-Benz. U fazi istraživanja koja traje od 2018. godine Arcore je potvrdio nalazišta litijeva karbonata, kao i bora, kalija i magnezijeva sulfata u rudniku u blizini Lopara. Kako ističe šef Upravnog odbora Arcorea Nicolas Treand, nalazište je jedinstveno u svijetu po svojoj veličini i geološkoj strukturi. U Arcoreu ističu kako su procjene da na području Lopara postoje nalazišta od 1,5 milijuna tona ekvivalenta litijeva karbonata, 14 milijuna tona bora, 35 milijuna tona kalija i 94 milijuna tona magnezijeva sulfata.

- Nalazišta minerala nalaze se relativno blizu površine, u slojevima od otprilike 100 - 200 metara debljine i bit će eksploatirana otvorenim kopom u razdoblju od oko 50 godina - ističu u Arcoreu. Procjene su da se rudnik može koristiti u idućih najmanje 65 godina. Bogatstvo se mjeri u desecima milijardi dolara u početku...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok