• Short title article: Savjeti stručnjaka

Discipline u trošenju novca u ovoj godini trebat će nam više nego ikad, priča nam sugovornik iz svijeta ekonomije dok komentiramo početak godine u kontekstu raznih geopolitičkih previranja.

Svjetsko gospodarstvo itekako je uzdrmano i sve što se događa utječe i na BiH. Kako funkcionirati u ovoj godini, savjetovao je i Damir Vukotić iz Deloittea Hrvatska, rodom iz BiH, koji je zadužen za razvoj konzultantskih usluga vezanih uz rizike i regulatorne propise u financijskom sektoru, a završio je studij u SAD-u i magisterij u Italiji. Navodi Večernji list BiH.

Savjeti stručnjaka

Pod prioritet je naveo kreiranje osobnog proračuna jer omogućava bolje upravljanje novcem. - Evidentirajte prihode, pratite troškove, organizirajte troškove, postavite financijske ciljeve i postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve - ističe. Također, uveo je financijsku disciplinu. - Usvojio sam discipliniran pristup prema financijama, ključan za dugoročnu stabilnost. Izradio sam plan štednje koji ću dosljedno slijediti odvajajući određeni postotak svakog mjeseca kako bih osigurao financijsku stabilnost. Zapamtite da je dosljednost presudna, čak i ako je taj postotak koji možete izdvojiti ponekad manji - naveo je. Također, ono što je bh. građanima uistinu potrebno savjetovati je da se ne zadužuju ako je to ikako moguće. - Pazim na svoju financijsku stabilnost redovito prateći svoje financijsko stanje i ne ulazeći u nepotrebne dugove. To znači da pažljivo planiram svoje troškove i uvijek se trudim da moja primanja pokrivaju sve izdatke. Izbjegavam nepotrebno zaduživanje i uvijek se trudim održati ravnotežu između prihoda i troškova. To mi pomaže ostati financijski stabilan i graditi sigurniju financijsku budućnost bez tereta dugova - objasnio je. Dao je savjete i onima koji su se zaposlili prvi put. - Učinite proračun svojim saveznikom: postavljanje proračuna od samog početka pomaže u uspostavljanju financijske discipline i razvijanju svijesti o novcu. Usmjerite se prema štednji: početak štednje korak je prema stvaranju navike koja dugoročno donosi značajnu korist, čak i ako je riječ o manjem izdvojenom iznosu. Edukacija je ključna: nastavite učiti o financijskim alatima, štednji i ulaganju. To će vam pomoći u donošenju boljih financijskih odluka i osigurati financijsku stabilnost u budućnosti. Budite dosljedni: prilagodite svoj proračun - potrošnju i štednju - svojoj financijskoj situaciji i budite proaktivni u upravljanju svojim novcem - istaknuo je Damir Vukotić iz Deloittea Hrvatska. Još ranije je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva kazala da će u ovoj godini biti pomaka, ali kako će kriza i dalje biti previsoka za zadovoljavajuću razinu. Iz njezine izjave može se shvatiti koliko će ekonomska kriza pogađati cijeli svijet, prema tome i naše okružje. - Kada govorimo o kamatnim stopama, to znači da ćemo zasigurno morati biti spremni na veće kamate, bar tijekom ove i sljedeće godine. Novost je da više ne govorimo o tome koliko će biti visoke, već o tome koliko će dugo biti visoke. Za svjetsku ekonomiju to znači dvije posljedice - utječe na investicije i potrošnju. Troškovi obrane rastu, ostavljajući manje novca za razvoj unutar zemalja i pomoć siromašnim zemljama - kazala je, ali i istaknula pozitivnu činjenicu da se Europa oslobodila ovisnosti o ruskoj nafti i plinu.

Rat sve poremetio

Kratkoročno, to nije bilo dobro za energetsku tranziciju jer su zemlje bile prinuđene koristiti više ugljena i nafte, ali dugoročno sam uvjerena da će Europa voditi put u ubrzavanju energetske tranzicije - kazala je, uz ostalo, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva. Međutim, istaknula je i ono od čega svi strahujemo. - Rast globalnog siromaštva već se događa i u idućih nekoliko godina očekuju se teška vremena - kazala je, a osnovni uzrok takvog stanja vidi u ruskoj agresiji na Ukrajinu koja se prelijeva na cijeli svijet. Smatra da je invazija na Ukrajinu izbrisala nešto u čemu smo uživali 30 godina, dividendu mira od kraja hladnog rata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok