• Short title article: Prognoza

Niska količina snijega na bh. planinama je, možda, glavni razlog za zabrinutost i da se hvatamo za glavu, kazao je meteorolog Nedim Sladić.

- Danas temperature idu i do 18 stupnjeva Celzijusa, naredih dana i do 20, a u ovom središnjem planinskom pojasu većinom će biti od 12 do 16 stupnjeva. To su temperature zraka za nekih 8 do 10 supnjeva iznad prosjeka. Samo da dodam – nije praksa da se imenuju anticiklone, imenuju se jedino oluje i uragani koji mogu pričiniti neku materijalnu štetu, naveo je Sladić za N1.

- Generalno gledano mi možemo govoriti da će u drugom dijelu veljače doći do tranzicije vremenskih prilika, još ne možemo otpisati zimu. Očekujemo tada više prodora hladnih masa sa sjevera kontinenta. Treba istaknuti da će narednih pet do sedam dana biti s vrlo malom količinom padalina, ali će se nakon toga sve više navlačiti oblaci sa zapada. Vlažan zrak će sve više prodirati iz oblasti Mediterana koji će nam prouzročiti razliku u tlaku i temperaturama. Od petka, osobito od idućeg vikenda, bit će uvjeta za umjeren do jak jugo s povremenim olujnim udarima. Iza 12. veljače bit će primjerenije temperature zraka za ovaj mjesec, pojasnio je meteorolog.

Komentirajući pojavu anticiklone o kojoj se danima piše, nazivaju je “Zeusom” i “Ubojicom zime”, kaže kako smo imali i jačih anticiklona, pa nismo toliko davali značaj takvim sustavima.

- Ne događa se ništa značajno. Jedino gdje se daje potencijal ovoj anticikloni jeste da su temperature zraka veće od prosjeka. Možda više da se zabrinemo što nam je količina snijega na planinama toliko niska da bi se mogli hvatati za glavu.

- Zbog turizma, ali i zbog toga što ako uzmemo u obzir da sve češće imamo suše, da nemamo nekih većih signala za padaline narednih mjeseci – i kada se pogledaju globalne konekcije i parametri – možemo onda okvirno govoriti da zbog “mršave zime” sebe dovodimo u nezgodnu situaciju. Ne možemo obnoviti naše rezervoare i možem očekivati da ćemo imati određenih poteškoća. Dakle, bolje bi bilo da se zabrinemo što planine nemaju snijeg jer kad god smo imali te probleme nije bilo baš najpovljnije u narednom razdoblju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok