• Short title article: Obavezno cijepljenje

Zbog odbijanja cijepljenja djece cjepivima iz obveznog programa cijepljenja samo u Sarajevskoj županiji tijekom prošle godine kaznu u visini od 100 konvertibilnih maraka dobilo je 355 roditelja.

Cijepljenje djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obvezu u Bosni i Hercegovini, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su i novčane kazne do 2000 maraka. Pedijatri su nadležni, ako roditelji odbiju cijepiti svoju djecu, pozvati inspekciju, a inspekcija je nadležna za kažnjavanje tih roditelja. Navodi Večernji list BiH.

Roditelji, cijepite djecu

Naime, zbog opasnosti od povratka nekada iskorijenjenih zaraznih dječjih bolesti, male procijepljenosti te povremenih izbijanja epidemija, prvenstveno ospica, a u posljednje vrijeme i velikog kašlja ili hripavca, strože su mjere kada je u pitanju neodazivanje na pozive za cijepljenje. Trenutačno je u Federaciji BiH ponovno najveća opasnost od ospica jer je epidemija najprije počela u Tuzlanskoj županiji, i to u četirima općinama. Sarajevska županija za sada broji zaražene i poziva roditelje da cijepe djecu. Nadležni su pozvali roditelje da u što većem broju dovedu djecu na cijepljenje u Dom zdravlja Vrazova i Dom zdravlja Saraj-Polje u Sarajevu.

U prva tri tjedna 2024. godine u Tuzlanskoj županiji registrirano je 47 oboljelih, kazao je Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, te dodao da su zabilježeni zaraženi u Sarajevskoj županiji te u Zeničko-dobojskoj. Naveo je i da je u proteklim godinama ostvaren nizak obuhvat imunizacijom protiv ospica te da "sve govori o potencijalnom velikom riziku širenja epidemije i u druge dijelove zemlje". Inače, ospice su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana. Kliničku sliku uglavnom prate povišena tjelesna temperatura, curenje iz nosa, proljev i povraćanje, grlobolja, kašalj i osip koji počinje od lica prema vratu i dalje se spušta na grudni koš, trbuh i ekstremitete. Za siguran kolektivni imunitet potrebno je da 95 posto stanovništva bude cijepljeno. Nažalost, u Federaciji BiH taj postotak je značajno manji. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, upravo je procijepljenost cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole najmanja. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije, tijekom prošle godine prvom dozom MRP cjepiva ukupno je cijepljeno svega 27,87 posto djece koja su tu dozu trebala primiti u prvoj godini života te 13,91 posto djece u drugim dobnim skupinama.

Veliki kašalj

Isti podaci govore i kako je drugu dozu MRP cjepiva primilo 34,6 posto djece prema programu imunizacije, odnosno šeste godine starosti i prije polaska u školu, te 25,8 posto djece drugih dobnih skupina. Krajem prošle godine na području Federacije BiH pojavio se i određen broj slučajeva zaraze velikim kašljem ili hripavcem. Ni kod ove bolesti nije isključena pojava epidemije, kao što je to slučaj u Republici Hrvatskoj, jer je opseg imunizacije ovim cjepivom, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tek 68 posto. Uzročnik hripavca je bakterija Bordetella pertussis. Nakon ulaska u dišni sustav novog domaćina bakterije se brzo razmnožavaju i počinju stvarati toksine (pertusisni toksin PT) i druge biološki aktivne tvari. Jedna od najvažnijih posljedica infekcije je oštećenje i poremećaj funkcije respiratornog epitela s posljedičnim stvaranjem gustog i žilavog sekreta te nemogućnošću njegova normalnog izbacivanja. Širi se kapljičnim putem, a preventivne mjere kod velikog kašlja su cijepljenje, izolacija i profilaksa. •

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok