• Short title article: Pet posto

Zahvaljujući usvajanju federalnog proračuna za 2024. godinu umirovljenici, korisnici Federalnog zavoda MIO, uvećane mirovine dobit će već ovoga mjeseca, odnosno prilikom isplate mirovine za siječanj.

Riječ je o akontativnom uvećanju mirovina za pet posto, a za što je suglasnost dala Vlada Federacije BiH.

Odnosno, kako je objasnio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, riječ je o usklađivanju koje se u skladu sa Zakonom o mirovinskom osiguranju vrši redovito godišnje, svakog 15. travnja, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj umirovljenika, Upravni odbor Federalnog zavoda MIO donio je, u skladu s člankom 79. Zakona o MIO, odluku o akontativnom usklađivanju mirovina, a Vlada FBiH prihvatila ju je i izglasala. Navodi Večernji list.

Ovom odlukom mirovine se usklađuju akontativno za pet posto, osim najviših mirovina ostvarenih po Zakonu počevši od 1. ožujka 2018. godine i mirovina ostvarenih u 2024. godini, s iznimkom minimalnih i zajamčenih mirovina, navedeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se postotak redovitog usklađivanja mirovina, počevši od 1. siječnja 2024. godine, trebao kretati od 6 posto do 7 posto. Mirovine uvećane na ovaj način isplaćivale su se u travnju, retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dvaju navedenih parametara u zbroju daje iznos usklađivanja. Ako bude odstupanja u zbroju ovih dvaju iznosa prilikom objave službenih podataka u travnju, razlika u mirovinama od siječnja do travnja, nastala po ovoj osnovi, isplatit će se umirovljenicima u travnju, najavio je ministar Delić.

A da najavljenih pet posto neće biti ukupno povećanje mirovina, odnosno usklađivanje mirovina u ovoj godini, očekuju i umirovljenici. Član Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika Federacije BiH Mustafa Trakić za medije je izjavio kako u ovoj udruzi očekuju da će do povećanja doći i u travnju, navodeći kako je u proračunu Federacije BiH za ovu godinu za povećanje mirovina predviđeno 317 milijuna konvertibilnih maraka. - Osim ovih sadašnjih pet posto, računamo i na povećanje mirovina za nekoliko posto i 15. travnja.

I ta razlika će biti isplaćena od siječnja - objasnio je Trakić.

Inače, ovim akontativnim povećanjem od pet posto najniža mirovina, koja je u Federaciji BiH za prosinac iznosila 538,27 KM, s povećanjem će iznositi 564 KM, zajamčena će biti 674,52, dok najviša mirovina, prema Zakonu o MIO koji je bio na snazi do 1. ožujka 2018., iznosi 2757,74 KM. Savez udruga umirovljenika Federacije BiH tražio je od Vlade Federacije BiH i isplatu 13. mirovine u visini od 640 konvertibilnih maraka, međutim, prema Trakićevim riječima, još uvijek nisu dobili povratnu informaciju. Umirovljenici ovu isplatu traže zbog jakog udara inflacije, koji ovu kategoriju stanovnika, a posebno one s najnižim mirovinama, posebno pogađa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok