• Short title article: Slijede poskupljenja

Novi udar na ionako prazne džepove građana.

Cijene goriva na benzinskim crpkama diljem BiH polako rastu i taj trend će biti nastavljen u idućem razdoblju. Prema informacijama s benzinskih crpki, u glavnom bh. gradu cijene dizela su oko 2,71 KM, a benzina oko 2,56 KM po litri.

Iz resornog ministarstva su kazali kako im stižu zahtjevi kompanija za nove korekcije. Cijene goriva na benzinskim crpkama u cijeloj BiH rastu, pa je u Federalno ministarstvo trgovine u tri dana stiglo 370 zahtjeva za povećanje cijena goriva i taj trend će biti nastavljen u idućem razdoblju jer stalno stižu zahtjevi benzinskih crpki s novim cijenama. U Ministarstvo trgovine Federacije BiH stalno stižu cjenici na ovjeru.

- Prema obavijestima o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci) koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, od 12. do 15. veljače 2024. godine ovo Ministarstvo primilo je oko 370 obavijesti o promjeni cijena i marži. Većina maloprodajnih cijena odnosi se na naftne prerađevine Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 i dizel BAS EN 590 (10 ppm), a povećana je od 0,05 do 0,10 KM po litri goriva - kazali su za Faktor iz Ministarstva trgovine.

Cijene goriva na crpkama u Republici Srpskoj gotovo su dosegnule 2,70 KM po litri, dok se u idućim danima očekuje dodatni rast cijena - kazao je za Nezavisne Đorđe Savić, predsjedatelj Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama Gospodarske komore RS-a. - Cijene dizela kreću se od 2,63 do 2,69 KM po litri, dok benzin stoji od 2,49 do 2,52 KM - kazao je Savić.

Gorivo je poskupjelo u cijeloj Europi. Od utorka je poskupjelo gorivo u Hrvatskoj. Prema Vladinoj formuli za izračun cijena naftnih prerađevina, benzin je poskupio za tri centa, a dizel i plavi dizel za pet centi. Nova cijena eurosupera 95 je 1,45 eura, eurodizela 1,48, a plavog dizela 94 centa. Infografika pokazuje cijene goriva u Europi na početku 2024. Cijena jedne litre benzina najviša je u Danskoj i iznosi 1,981 euro, u Hrvatskoj je bila 1,38 eura, dok je najpovoljnija litra benzina u Rusiji te iznosi 0,57 eura.

S obzirom na prošlotjedni rast cijena nafte na svjetskom tržištu, dodatno poskupljenje može se očekivati i na bh. tržištu naftom i naftnim prerađevinama. Dakle, vozači mogu očekivati da će uskoro plaćati gorivo skuplje za još od 5 do 10 feninga. Cijene nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima razinu od 83 dolara jer je ulagače ohrabrila procjena vodećih proizvođača o snažnom rastu potražnje i signal iz američke središnje banke o snižavanju kamatnih stopa. Na londonskom je tržištu cijena barela u utorak porasla za 34 centa te je iznosila 83,11 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 78,18 dolara. Potporu cijenama pružila je procjena Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da će globalna potražnja za naftom u ovoj godini porasti za 2,25 milijuna barela dnevno i za 1,85 milijuna barela dnevno u 2025., u skladu s izračunima iz siječnja. OPEC-ova projekcija o “gotovo neutaživoj žeđi za naftom 2024. i 2025.” nadmašila je konzervativne procjene drugih institucija - rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Ulagače je ohrabrila i izjava dužnosnika američke središnje banke Austana Goolsbeeja da bi cijene u idućim mjesecima mogle rasti i snažnije nego što se očekuje, ali to neće ugroziti približavanje ciljanoj stopi inflacije od dva posto.

- Fed ne bi trebao predugo čekati sa spuštanjem kamatnih stopa - dodao je. Niži troškovi financiranja poduprli bi gospodarski rast i potražnju za energijom. Potporu cijenama pružio je i oštar pad zaliha benzina i prerađevina u SAD-u u prošlom tjednu za 7,23 milijuna odnosno za 4,02 milijuna barela, prema podacima udruge proizvođača API, znatno snažniji nego što se očekivalo. Zalihe nafte porasle su pak za 8,52 milijuna barela zbog održavanja rafinerija. OPEC je odvojeno objavio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 98 centi - na 81,43 dolara.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok