• Short title article: Bogati vodom

Bosna i Hercegovina, zemlja koja je bogata vodnim resursima, uvezla je prošle godine čak 60,479.292 litre/kilograma vode, odnosno 60.679 tona ovog prirodnog resursa.

Prema službenim podacima Vijeća ministara BiH, riječ je o uvezenoj vodi u iznosu od 34,8 milijuna KM. Ukupno 41 tvrtka na području cijele BiH, prema podacima iz Vijeća ministara BiH koji su dostavljeni Parlamentu, a na osnovi zastupničkog pitanja, uvezla je vodu iz niza zemalja svijeta. Tako su navedene tvrtke, koje posluju u BiH, uvozile vodu iz Srbije, Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Belgije, Turske, Francuske, Kosova, pa čak i iz Saudijske Arabije.

Prema ovim podacima, vodu iz Saudijske Arabije u BiH su uvozila pojedina veleposlanstva i međunarodne organizacije. S druge strane, također, prema podacima iz Vijeća ministara BiH, naša država je tijekom 2023. izvezla 49,346.195 kilograma ili 49.346 tona vode.

Ako se usporede podaci uvoza i izvoza, dolazi se do zaključka da je riječ o popriličnom deficitu jer je uvoz vode za oko 11 milijuna kilograma ili 11.000 tona vode veći od izvoza.

Vodu smo, među ostalim, izvezli u Austriju, Švicarsku, Njemačku, Sjevernu Makedoniju, Veliku Britaniju, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru te Ujedinjene Arapske Emirate.

Najveći izvoznici vode bili su Sarajevski kiseljak, Vispak Visoko te As d. o. o.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok