• Short title article: Najtoplija zima

Prema trenutačnim prognozama, prema kraju tjedna i u dane vikenda očekuju nas oborine, ponegdje i obilnije.

Jačeg zahladnjenja i dalje nema pa se mnogi pitaju hoće li ovo biti jedna od najtoplijih zima u povijesti. Prateći neovisne meteorologe, koji su također maksimalno posvećeni izučavanju prognoze, do 5. ožujka bismo mogli imati relativno toplo vrijeme, osobito u dnevnom terminu. - Sveukupno, poslije nekoliko umjereno toplih dana pred nama je jako topao kraj ovog mjeseca, a od petka će pojava kiše biti jako česta. Kako će po visini južno strujanje biti vrlo jako, s kišom će dolaziti čestice pijeska iz sjeverne Afrike te će biti pojave "prljave kiše" - naveo je neovisni meteorolog Marko Čubrilo.

A uz aktualne prognoze, prate se i one vezane uz klimatske promjene. Činjenica je da je čovjek Zemlji nanio najviše štete. Bakir Krajinović, klimatolog iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ovih je dana za N1 kazao kako smo jako blizu granici iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama poslije kojih više neće biti povratka.

- Sve ono što danas dobro uradimo, da smanjimo emisije stakleničkih plinova, tek će se vidjeti za 30 godina. Ono što danas uradimo dobro, mogu vidjeti tek naša djeca - naveo je. Siječanj je osmi mjesec u nizu koji obara rekorde, dok su temperature površine mora rekordno visoke deset mjeseci uzastopno. Jesu li to jasni znaci globalnog zatopljenja?

- Imamo prelijepo vrijeme i pod utjecajem smo i dalje stabilnije atmosfere. Danas imamo vrijednosti koje su prikladnije proljeću nego zimi. Veljača je pokazala da je više proljetni mjesec nego zimski. Istina je da je 2020. godine 17. veljače u Sarajevu bio izmjeren 21 stupanj, dakle, bilo je toplije nego danas. Ovo su jasni znaci globalnog zatopljenja i na globalnoj razini imamo takav trend porasta temperature zraka da se iz mjeseca u mjesec obaraju rekordi. Ono što zabrinjava u BiH je da se ti rekordi događaju i kod nas. Veljača je pokazala da globalni porast temperatura zraka ne zaobilazi ni BiH - naveo je.

  
Prosječna mjesečna temperatura zraka u siječnju bila je u prosjeku za 1,66 stupnjeva veća od referentnog siječanjskog prosjeka s kraja 19. stoljeća. U prijevodu, jako smo blizu granici iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama poslije koje više nema povratka. - Svi ti podaci na globalnoj razini pokazuju da već treba paliti sve lampice, sva crvena upozorenja - istaknuo je. Za skijaše i za zimski turizam više nema dobrih vijesti, a i oni nerealniji će reći - ako zime nije bilo dosad, bolje da je ne bude ni odsad jer poljoprivredni radovi već kreću.

- Na Bjelašnici je bilo 50-ak centimetara snježnog pokrivača, a rekord za ovaj mjesec na našoj meteorološkoj postaji na 2067 metara je 296 centimetara i to je jasan podatak koliko su ova zima i veljača ispod prosjeka. Ono što očekujem, kad je snijeg u pitanju, tek krajem ovog mjeseca i početkom ožujka past će nešto malo snijega, ali ni blizu da popravi ovu situaciju. Sve će to biti popraćeno vjetrom južnog smjera koji će dodatno pogoršati situaciju sa snježnim pokrivačem s obzirom na to da je taj tip vjetra najveći neprijatelj snježnog pokrivača. Dakle, ništa pozitivno za one koji skijaju… - istaknuo je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok