• Short title article: Prevencija

Povećana prisutnost policijskih djelatnika oko škola u Mostaru u ponedjeljak ujutro je zainteresirala javnost, koja se za informaciju obratila i medijima.

No policijska prisutnost je, čini se, povećana oko svih škola u Federaciji zbog ''neodređene prijave''.

Pojačana nazočnost policije u HNŽ

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije objavilo je kako je Uprava policije MUP-a HNŽ-a zaprimila informaciju FUP-a o mogućem izvršenju pucnjave u školama, bez konkretnih podataka o mjestu izvršenja.

''Odmah po zaprimanju navedene informacije nadležne organizacijske jedinice iz Uprave policije poduzele su mjere i radnje iz svoje nadležnosti, stupile u kontakt sa školama, te osigurale pojačanu nazočnost policijskih službenika u blizinama škola na području HNŽ-a'', rečeno je iz MUP-a, imajući u vidu potrebu za obavještavanjem javnosti glede pojačane aktivnosti policije u blizini školskih ustanova.

O svim važnijim informacijama, dodaju, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Prijeteća poruka u USK

Inače, policija Unsko-sanske županije je danas imala informaciju o prijetećoj poruci preko društvene mreže Instagram.

Glasnogovornik MUP-a USŽ Ale Šiljdedić, za N1 je rekao da su u tijeku provjere.

''Imamo informaciju da je prijeteća poruka objavljena putem društvene mreže Instagram. Trenutno je to u procesu istraživanja, istražuje se osoba koje je postavilo tu objavu kao i navodi'', rekao je Šiljdedić za N1, kojem je potvrđeno da u istrazi sudjeluje i Federalna uprava policije.

''Stigla je prijetnja. Policija je na terenu i obavlja operativne radnje iz svoje nadležnosti'', kratko su kazali za N1.

Dvije dojave u Sarajevu

Učenici i zaposlenici Osnovne škole 'Ćamil Sijarić' u sarajevskom naselju Dobrinja i oni u Osnovnoj školi 'Čengić Vila' evakuirani su nakon što su stigle dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

Kako je za N1 rečeno u MUP-u Županije Sarajevo, dojava u školi na Dobrinji je stigla oko 12.25 sati, a na Čengić Vili u 12.38. U poruci je navedeno da se u školi nalazi bomba.

Policijski službenici MUP-a ŽS su u školama gdje obavljaju pregled.

Tijekom prethodnih godina bilo je više dojava o bombama u školama, za sve se utvrdilo kako je riječ o lažnoj dojavi.

Uslijedila su i uhićenja s obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu ugrožavanje sigurnosti.

No s obzirom na slučaj iz Srbije, dobro je znati da se provjeravaju sve zaprimljene informacije i preventivno djeluje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok