• Short title article: Veće kazne

Nepoštivanje mjera neposredne kontrole cijena u Federaciji BiH i dosad je bilo kažnjivo, međutim, zaživljavanjem novog prijedloga zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena kazne se drastično uvećavaju, što bi, prema mišljenju Vlade Federacije BiH, trebalo zaustaviti zlouporabu i nepoštivanje donesenih mjera, piše Večernji list BiH.

Fizičke i pravne osobe

Tako se odredbom članka 1. novog zakonskog propisa vrši izmjena članka 14., koji se odnosi na gospodarski prijestup Zakona o kontroli cijena tako da se mijenja visina kazni u slučaju kada se pravna osoba, odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao i fizička osoba ne pridržavaju propisanih mjera neposredne kontrole cijena. Predloženim izmjenama za prekršaj iz članka 14. Zakona o kontroli cijena pravna osoba bi trebala plaćati 6000 KM umjesto 1000 KM koliko je propisano zakonom koji je trenutačno na snazi, a gornja granica, umjesto dosadašnjih 10.000 KM, u slučaju usvajanja novog zakonskog rješenja iznosila bi 30.000 KM. Odgovorna osoba u pravnoj osobi za prekršaj bi, umjesto dosadašnjih 250 KM, trebala platiti 1000 KM, a gornja granica bi, umjesto 2500 KM, iznosila 3000 KM. Prema prijedlogu Vlade Federacije BiH, donja granica za fizičku osobu bi, umjesto dosadašnjih 500 KM, iznosila 1000 KM, a gornja 2000 KM. Pod fizičkom osobom misli se na trgovce radnji ili one izvan trgovine čija djelatnost nije, kao kod pravnih osoba, registrirana sudski, ali jest odlukama nadležnih općinskih ili gradskih tijela. Odredbom članka 2. novopredloženog akta inicirana je i izmjena članka 17. trenutačnog Zakona o kontroli cijena, odnosno povećan je početni iznos kazni za prekršaj pravnoj osobi ako ne utvrdi pravila ili ako se ne pridržava pravila o formiranju cijena ni istaknute cijene na proizvodu te ako u određenom roku ne dostavi obavijest o promjeni cijena i marži. Kako su istaknuli iz Vlade Federacije BiH, mjere neposredne kontrole cijena, koje su propisane Zakonom o kontroli cijena, od iznimne su važnosti za funkcioniranje države, posebno u vrijeme elementarnih nepogoda, nestašice dobara za potrebe gospodarstva i opskrbe stanovništva, poremećaja u globalnim lancima opskrbe, proglašenja stanja nesreće (pandemije) itd. Iz Vlade FBiH ranije su podsjetili kako je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a izmjene iz 2008. i propisane kazne za prekršitelje ovog zakona su minimalne i nisu davale rezultate. Utvrđenim prijedlogom izmjena ovog zakona u dijelu kaznenih odredbi nastoji se postići preventivni i represivni učinak na prekršitelje, odnosno na pravne i fizičke osobe koje ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena.

Dosadašnje odluke

Propisane kazne u navedenim izmjenama usuglašene su s visinom kazni za iste ili slične prekršaje u novom Zakonu o unutarnjoj trgovini, koji bi se također uskoro trebao naći pred zastupnicima. Inače, o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta trebalo bi se raspravljati na jednoj od idućih sjednica, i to u ovom mjesecu, a prijedlog bi trebao biti razmatran po skraćenom postupku. Da bi zakonske odredbe iz prijedloga zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena stupile na snagu, on mora biti usvojen i na Domu naroda FBiH. Podsjetimo, Vlada FBiH je u rujnu 2023. donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode te je održan niz zajedničkih sastanaka predstavnika trgovaca, udruženja potrošača, poslodavaca, sindikata i Federalnog ministarstva na kojima su razmatrani učinci provođenja mjera. Zatim je u prosincu pokrenut projekt "Zaključavamo cijene" u cilju poticanja i afirmiranja društvene odgovornosti trgovaca. Ovim projektom zaključane su cijene 40 proizvoda koji obuhvaćaju osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok