- Analize Instituta za strateške studije i američkog Ratnog koledža potvrđuju da angažovanje radikalnih islamista u BiH ima specifičnu dimenziju budući da je u bliskoj vezi s nekim od vodećih ljudi u zemlji, kaže zastupnik u Europskom parlamentu Emerik Šoprad.

"Neprocesuiranje zločina koje je izvršio odred 'El Mudžahid' nad Srbima, ali i Hrvatima, zaustavljanje procesuiranja Nasera Orića zbog događaja na području Srebrenice, gdje je 39 srpskih sela devastirano, samo su zabrinjavajući pokazatelji diskriminacije u kojoj je referendum kao ovaj prihvatljiv, pa čak i potreban", naglasio je Šoprad u intervjuu Srni. Govoreći o činjenici da Ustavom BiH nisu predviđeni Sud i Tužiteljstvo BiH, već su ove institucije nametnute odlukama visokog predstavnika, Šoprad je napomenuo da visoki predstavnik, kao neizabrani politički autoritet, ne može donositi izvršne odluke.

"Figura visokog predstavnika je stvorena kako bi posredovala između tri strane, nije zakonodavac i to ne može ni biti", kategoričan je Šoprad, zastupnik francuskog Nacionalnog fronta u Europskom parlamentu. Ocijenio je da su trenutačna politička ofenziva na RS i pokušaj da se spriječi referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH samo još jedan dokaz neodgovornosti međunarodne zajednice koja pokušava uskratiti prava građanima radi još jednog ponižavanja Srpske, kao što je to bila rezolucija o Srebrenici u UN.

"Smatram da narod Srpske ima pravo odlučivati o svojoj sudbini i dodajem da taj narod ima veliku ulogu kao narod koji je tijekom povijesti branio stvarne europske vrijednosti", istaknuo je Šoprad u intervjuu Srni. On je dodao da političke odluke od posebnog značaja, poput pravosuđa, trebaju biti dostupne građanima pomoću referenduma, koji je pravo građana RS, a osim toga, prema kriterijima Vijeća Europe, ne krši Ustav BiH.

"Prema mom mišljenju, krajnje je zabrinjavajuće da je Tužiteljstvo BiH odbilo istražiti dokumente o zločinima protiv civila i vojnika koje su počinili mudžahedini, koji inkriminiraju brojne dužnosnike Armije BiH i SDA. U državi gdje postoji vladavina prava potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo ne bi bio prinuđen tražiti pomoć od glavnog tužitelja Haaškog suda Sergea Brammertza zbog ogromnog političkog pritiska na pravosudne institucije. Osim toga, on sam i svjedoci bi trebali biti zaštićeni", istaknuo je Šoprad.

Komentirajući burna reagiranja dužnosnika zapadnih zemalja i pojedinih predstavnika EU na najavu održavanja referenduma, koji je jedan od najvažnijih demokratskih oblika izražavanja građana u cijelom svijetu, Šoprad je rekao da SAD i njegovi saveznici pod svaku cijenu žele smanjiti prisutnost i utjecaj Rusije na svim područjima, te da u ovom slučaju jaka Republika Srpska podrazumijeva veću rusku prisutnost na Balkanu i zbog toga je sva ta oozornost usmjerena k referendumu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok