Požar prouzročen usvajanjem novog Zakona o radu nakratko je ugašen. Vlada na čelu s premijerom Fadilom Novalićem uspjela je ‘vatru’ zadržati pod kontrolom, ali već krajem kolovoza i početkom rujna naći će se pred novim izazovom jer Zakon će tada službeno postati operativan.

Kakve će posljedice usvajanja novog Zakona o radu biti, nitko ne može predvidjeti. Pogotovo jer Vlada nije krenula u rješavanje ostalih zakona koji se vežu uz njega. Sve što zasada od vladajućih elita čujemo jeste ‘ne brinite, bit će vam bolje, ovaj Zakon omogućava nova radna mjesta’. Piše Dnevni list.

Nema suvislih ideja

No, ugledni ekonomisti i analitičari ne slažu se baš s takvim ocjenama, iako se slažu da je neke stvari trebalo pokrenuti s mrtve točke. No, pitanje je kamo će nas to doista dovesti? Ugledni ekonomski stručnjak Vjekoslav Domljan za Dnevni list je secirao situaciju koju je proizveo ili će proizvesti novi Zakon o radu.

- Što se tiče generalne ocjene, u pravu ste – nikakvog vala zapošljavanja neće biti, jer to nijedan zakon (čak i onaj Humphrey-Hawkins Full Employment Act koji su u SAD donijeli 1946. kao Zakon o punoj zaposlenosti, a mi ni u socijalizmu takav nismo imali, a kamoli u ovoj daytonskoj BiH) ne može osigurati. Da nema nikakve brige o zaposlenosti u (F)BiH vidi se po tome što nema ni strategija ni politika zapošljavanja. Strategija zapošljavanja BiH 2010. – 2014.  (donesena 2010.) i Strategija zaposlenosti FBIH 2009. – 2013.  (donesena 2009.) su uvelike istekle, no nikakvih posebnih mjera nije bilo, čak i nakon što je kriza, koja traje, izbila u BiH listopada 2010. Toliko o brizi za nezaposlene, kazao Domljan, slikovito opisavši trenutačnu situaciju sa Zakonom o radu na slijedeći način:

- Ako auto (ekonomija BiH) ne može upaliti (jer ne radi motor), nikakav prednji desni točak (Zakon o radu), ništa ne može promijeniti!

Ono što Domljan posebno podvlači je nedostatak konkretne ideje odgovornih koji bi trebali pokrenuti tržište ekonomije.

- Nitko u (F)BiH ne proizvodi nijednu suvislu ideju, a to je najvažnija proizvodnja u jednom društvu, a kamoli da predloži rješenje kako pokrenuti ekonomiju, napominje Domljan.

Europska agenda, neeuropske metode

Premda ističe kako Vlada nije smjela donijeti Zakon bez suglasnosti partnera, Domljan smatra kako sindikati nisu imali dobru strategiju.

- Specifično, vezano za Zakon o radu, Sindikat je imao jako lošu strategiju – mislili su da će plašenjem radnika izazvati val prosvjeda, umjesto da su tražili reformski paket (paket strategija, politika, zakona i sl.) u okviru kojega će (sasvim opravdano) biti i Zakon o radu, ali i mjere socijalnog zbrinjavanja radnika u slučaju gubljenja radnog mjesta. Jer po Zakonu o radu, ako je čovjek na bolovanju više od šest mjeseci, može dobiti otkaz.. Vlada nije nikako smjela donijeti Zakon bez suglasnosti partnera, tj. sindikata (i poslodavaca), komentirao je naš stručnjak.

Ipak, Vlada je usvajanje novog Zakona opravdala ‘europskom agendom’.

- Oni koji su ‘gurali’ Zakon, jer je to “europska agenda’ izgubili su iz vida da se ‘europska agenda’ mora gurati ‘europskim metodama’. Da budem jasniji, ako se provodi pronatalitetna politika, ne znači da treba provoditi silovanja (budući ne žele Zakon po normalnoj proceduri, jasno kazuju da ih demokracija ne interesira i što oni o njoj misle), kazao je Domljan.

Ono što su ‘obični’ ljudi, oni koji nisu na državnim jaslama, posljednjih dana propitivali jeste ‘hoće li novi Zakon utjecati na stanje u privatnom sektoru u kojem su prava radnika potpuno urušena.

- Sve u svemu, Zakon neće značiti ništa za privatni sektor, jer u njemu i nema sindikata i poslodavci i sada mogu raditi što hoće, čak i da priječe organiziranje sindikata, a sad će to moći još i lakše. No, značit će nešto za javni sektor – bilo je vrijeme da se dirne u taj socijalistički osinjak – i to je glavni motiv ino zajednice i MMF-a da nešto pomaknu u ovoj zemlji. Usput, BiH može dobiti nešto novca od MMF-a zbog njihovog socijalnog mira (da se problemi ne preliju preko bh. granica), ali nitko ozbiljan neda kredit BiH – za nju su internacionalna tržišta kapitala zatvorena. Eto vam i odgovora zašto BiH nije prezadužena zemlja (kao Hrvatska i Grčka) – nije, jer joj nitko ne želi dati kredit. Da želi, BiH bi bila zadužena ‘preko noći’.Jer kakva je njihova vizija? Predsjedništvo hoće predati kandidaturu za EU članstvo, a Vlada hoće novi dugoročni aranžman s IMF-om. Dakle, na nosilima IMF-a u Europu, kazao je Domljan.

On smatra da se nije smjelo ići sa usvajanjem Zakona bez čitavog paketa popratnih zakona.

- „Summa summarum“: Zakon o radu je mali pomak naprijed, ali su Bosna i Hercegovina daleko od onog što joj treba. Nije se smjelo donijeti samo Zakon o radu nego cijeli paket istodobno ili barem dati kalendar donošenja novih mjera. Sad Sindikat ima bolju taktiku – traži taj set zakona. Ako budu uporni, a vlast ne bude dala, eto problema… A to je najvjerojatniji scenarij, zaključio je Domljan.

Arbitraža u pregovorima?

Tek treba vidjeti što će se konkretno dogoditi kada Zakon službeno stupi na snagu, jer tada u biti prestaju važiti svi kolektivni ugovori u državi. Što nakon toga?

- Da se vratimo Zakonu, što ako poslodavci, nakon isteka kolektivnog ugovora, ne pristanu (namjerno) u idućih 90 dana na novi ugovor. Onaj amandman koji je predložen je upravo tražio daljnja produženja na 90 dana s tim da država prati da se tijekom tih razdoblja ništa loše ne dogodi  radnicima. Normalno je u Europi da se formira komisija (arbitraža), recimo u Njemačkoj to bude bivši kancelar, čovjek kome obje strane vjeruju. Eto Vam i pitanja, tko bi to mogao biti u BiH?, govori Vjekoslav Domljan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok