Brojne su pogodnosti kada vodite zdrav seksualni život. Osim što je izrazito zabavan, seks je izvrstan za imunitet i krvni tlak te smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a i njime opada razina stresa.

No, kada se dulje vrijeme ne seksate pojavljuju se brojna pitanja i još češći strahovi, piše Prevention. Prenosi SLobodna Dalmacija.

Stoga, pročitajte što će vam se dogoditi ukoliko se već dulje vrijeme niste seksale.

1. Joj, to boli

Bez obzira na to da li se seksate prvi put ili prvi put nakon dugo vremena, možete očekivati nelagodu. Najčešća posljedica prolongiranog celibata je iznimno bolan snošaj. To je jednako kao kada se dugo vremena ne bavite sportom pa onda odjednom otrčite četiri kilometra. Normalno je da će vas boljeti.

Rizik je čak i veći ukoliko se celibat pojavio zbog nečeg neugodnog, kao što je na primjer, ružan prekid. To se događa zbog toga što se psihološki problemi odražavaju na um i uzrokuju fizičku bol. Rješenje za to je lubrikant u kombinaciji s komunikacijom naravno. Započnite polako i ako počne boljeti prestanite i pokušajte opet drugi put s duljom predigrom jer seks se nikako ne bi smio svesti na bolnu aktivnost.

2. "Zaključani ste"

Čak i ako ste djevica osjećaj boli se može riještiti strpljenjem, upornošću i lubrikantima. Ali, u nekim slučajevima vaginalni mišići se zgrče tako da je penetracija nemoguća, a to se događa zbog raznih razloga, od čega je najčešći prethodno proživljeno silovanje ili zlostavljanje.

Rješenje i tada postoji, a ono je posjeta ginekologa da se utvrdi dijagnoza te obvezna konzultacija s psihoterapeutom.

3. Prestanak orgazama

Ukoliko dugo vremena niste imali priliku doživjeti orgazam, normalno je da ponovno kada se počnete seksati ih vaše tijelo odbija dok se ponovne na navikne. Kako biste ih vratili preporuča se masturbacija kako bi vam se oslobodio endorfin. A i kada vam je ugodno sa svojim tijelom se 'poigrati', postat će vam ugodnije i s partnerom.

4. Vaginalna atrofija

Čini se kao da seks s godinama postaje manje bitan, nego u mlađoj dobi, ali to nije slučaj. Ukoliko se držite tog 'pravila' seks će vas početi boljeti pa se zbog toga događa da jako puno žena u menopauzi pati od vaginalne atrofije, što je stanje kod kojeg seks boli. Zidovi vagine postaju isušeniji i mnogo tanji te se javlja bol ukoliko seks rjeđe prakticirate.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok