Nesvakidašnji slučaj krađe s juga Afrike dospio je u medije diljem svijeta: u Zimbabveu je vješti lopov otuđio 26 pari ženskih gaćica, dok su im vlasnice spavale.

Nevjerojatni dio priče je u tome što gaćice nisu bile ni na sušilu niti pospremljene s ostalim rubljem, nego - na vlasnicama. Osim gaćica, nekim su čudom nestale i pelene s male djece koja su spavala sa svojim majkama.

Bizarni niz krađa, javlja portal My Zimbabwe, dogodio se u Chibarirwai i Demawatemai, dva zabačena selu u regiji Gokwe, te je izazvao popriličnu uzbunu kod lokalnog stanovništva. Većina mještana, naime, strahuje da su gaćice otuđene uz pomoć crne magije. Lokalni čelnik Headman Madzivazvido, međutim, misli da je posrijedi neslana šala seoske mlađarije.

Dio ukradenih gaćica pronađen je obješen na grmlje u obližnjem guštiku te je vraćen vlasnicama - koje su ih, u strahu od opasnih čini, mahom spalile - no počinitelj je ostao nepoznat. Policija je priopćila da odustaje od slučaja te njegovo rješavanje prepušta seoskim vođama. Ovi su, pak, najavili da će se za pomoć obratiti vračevima i prorocima.

Da slučaj bude bizarniji, ovo nije prvi put da tamošnje žene neobjašnjivo ostaju bez donjeg rublja: gaćice su nestajale i u lipnju 2012. godine. Tih dana 68-godišnji seljanin hvalio se prijateljima da ih po njegovom nalogu krade maleni zloduh. Hvalisavac je podvrgnut prisilnom obredu čišćenja.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok