U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) su obrazložili zašto je kava sve skuplja i koliko dugo bi to moglo još trajati.

Veleprodajne cijene Arabika kave ove godine su se udvostručile. Ova sorta kave čini 60 posto od ukupnog svjetskog tržišta kave. Skuplja je i manje kvalitetna Robusta kafa, sorta koja se koristi u proizvodnji instant kave. Njena cijena je najviša u posljednjih 10 godina.

Nekoliko je razloga zašto je kava poskupjela. Tijekom pandemija koronavirusa dogodila se nestašica kontejnera za brodski prijevoz roba. Time je usporena trgovina kavom.

U Brazilu, koji je najveći svjetski uzgajivač Arabika kave, dogodili su se mrazevi i suše na poljima na kojima se kava uzgaja. Etiopiji, koja je također veliki uzgajivač Arabike, prijeti građanski rat. U Vijetnamu, koji je lider u uzgoju Robusta kave, se povećava broj zaraženih koronavirusom, što se odražava na proizvodnju.

Poskupljenje veleprodajne cijene kave ne znači da će ona odmah posupjeli u maloprodaji. Međutim, proizvođači ovog napitka se suočavaju sa sličnim problemima kao i proizvođači hrane.

Osim toga, sirovine i energija potrebni za proizvodnju su skuplji. Stručnjaci očekuju da će se rast cijena kave nastaviti najkasnije do 2023.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok