Bez njih zima je nezamisliva – pufaste zimske jakne i topli kaputi zvijezde su zimskih stajlinga i pouzdano nas griju u hladnoj sezoni. Njihova pravilna njega i čišćenje važni su kako bi ovaj statement zimski komad dugo vremena zadržao besprijekoran izgled, učinkovito štitio od hladnoće te bio nošen i nekoliko sezona.

Po pitanju njege zimske jakne i kaputa obično ih je dovoljno redovito provjetravati. Manje mrlje na jakni mogu se uspješno ukloniti vlažnom spužvicom i s malo blagog deterdženta.

No, što kada je toplu jaknu doista nužno oprati u perilici? Ovo su ključni savjeti koje je svakako dobro imati na umu, donosi N1.

Ovo morate znati prije pranja

Jakne je uvijek najbolje prati samostalno, odnosno bez drugih odjevnih predmeta u perilici. Pufnastim zimskim jaknama potreban je dodatan slobodan prostor kako bi se mogle raširiti.

Također, prije pranja u perilici svi patentni zatvarači i čičak zatvarači na jakni moraju biti zatvoreni kako bi se izbjegao nastanak poderotina i rupa na tkanini tijekom pranja.

Jakne je najbolje prati u perilici rublja uz visoku razinu vode i mali broj okretaja bubnja. Za pranje su najbolji programi poput ‘Osjetljivo’ ili ‘Pranje vune’ na maksimalno 40 stupnjeva.

Centrifugiranje nakon pranja – da ili ne?

Jakne prilikom pranja u perilici upijaju puno vode, pa ih svakako treba centrifugirati (ponekad i dvaput). Ipak odaberite nježni ciklus centrifuge od maksimalno 400 okretaja u minuti kako se materijal jakne ne bi oštetio.

Pripazite na izbor deterdženta kod pranja

Budući da sastojci normalnih deterdženata razgrađuju bjelančevine, nisu prikladni za čišćenje i njegu zimskih pufastih jakni jer se perje, kao i kosa, sastoji od proteina keratina, koji se pak sastoji od proteina i aminokiselina.

Posebni deterdženti za perje učinkovito će štiti paperje za vrijeme pranja u perilici i dat će finom perju potrebnu količinu masnoće.

Osim toga, deterdženti za pernatu odjeću sprječavaju zgrušavanje perja i ujedno ih impregniraju. Prilikom pranja ne smijete koristiti ni omekšivač.

Sušenje jakne u sušilici

Pravilno pranje zimske jakne u perilici je važno – ali još je važnije da je optimalno osušite. Samo dobro osušeno perje će se ponovno napuhati i ispuniti unutrašnjost jakne, čineći je mekom, toplom i pufastom.

Jakne stoga uvijek treba sušiti u sušilici (sa hladnim zrakom i do maksimalno 40 stupnjeva). Važno je i osigurati joj i dovoljno prostora – zato je zimsku jaknu najbolje sušiti u sušilici bez drugih odjevnih predmeta.

Super trik: Teniske loptice protiv grudica nakon pranja zimske jakne

Kako se paperje ne bi zgrudalo tijekom sušenja, najbolje je staviti dvije teniske loptice u sušilicu.

Teniske loptice osiguravaju kretanje i ravnomjernu raspodjelu punjenja u jakni. Također vrlo koristan trik je pauzirati proces sušenja. Izvadite jaknu iz sušilice te je protresite – to će također učinkovito pomoći pri zgrudnjavanja perja.

Nakon sušenja jaknu raširite preko sušila za rublje i tako osigurajte da sva zaostala vlaga učinkovito ispari, a jakna bude čista, meka i topla.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok