• Short title article: Znanstvenici istražili

Jedno od pitanja koje muči parove otkad je svijeta i vijeka jeste – imaju li dovoljno seksa, tj. imaju li ga manje ili više od drugih i koliko je seksa zapravo „normalno“.

Na sreću svih koji mozgaju o tom pitanju, postoje znanstvenici koji su to odlučili i da istraže. Tako je jedno istraživanje objavljeno u magazinu Social Psychological and Personality Science pokazalo da, kada parovi imaju odnose otprilike jednom nedjeljno, osobna sreća i sreća u vezi počinju da se izjednačavaju, piše Zadovoljna.rs

Ejmi Mjuz, naučnica koja je radila na studiji, za Huffington Post rekla je da je to dobar podsjetnik za parove da ne moraju da osjećaju pritisak da ispune određeni „broj“ što se tiče učestalosti seksa.

-Generalno je važno održavati seksualnu vezu s partnerom, ali također je važno imati realna očekivanja o nečijem seksualnom životu, s obzirom na to da su mnogi parovi zauzeti poslom i odgovornostima. Naše istraživanje sugerira da je redovan seks povezan sa srećom u vezi, ali nije potrebno seksu toliko često težiti – objasnila je.

Tri studije

Da bi saznala jesu li najsretniji parovi ujedno i oni koji imaju najviše seksa, Mjuz je sprovela tri studije.

Prva, u kojoj su korišteni i raniji podaci iz 23-godišnje studije s više od 25.000 ispitanika, pokazala je da je više seksa povezano s višim nivoom sreće, ali samo dok je učestalost seksa oko jednom nedjeljno. To se odnosilo samo na ljude u vezama, ne i na samce.

Druga, u kojoj je Mjuz ispitala 335 etnički raznolikih učesnika u internetskoj anketi, potvrdila je rezultate prve studije, a treća koja je uključivala 2.400 bračnih parova u 14-godišnjem periodu pokazala je da je seks povezan s nivoom sreće, ali samo dok je učestalost bila, također, jednom nedjeljno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok