• Short title article: Samo 290 slučajeva u povijesti

Majka koja je devet godina nosila kamenu bebu umrla je od raznih komplikacija. Zbog grčeva u želucu, problema s probavom i čudnih zvukova nakon objedovanja 50-godišnja žena iz Konga otišla je na liječenje u New York.

Tamo su liječnici otkrili da u sebi nosi kameno dijete, odnosno kalcificirani fetus koji se prestao razvijati u 28. tjednu trudnoće.

Iako su specijalisti ponudili liječenje litopedije, majka je odbila tretman jer je vjerovala da je netko bacio kletvu na nju u Africi.

Preminula je 14 mjeseci kasnije zbog neuhranjenosti. Toj je ženi kamena beba stalno pritiskala crijeva, a njezino tijelo više nije bilo u stanju apsorbirati vitalne hranjive tvari, što je dovelo do gladovanja, piše Daily Mail. Prenosi Dnevnik.hr.

Njezin slučaj komentirao je Waseem Sous, stručnjak za internu medicinu na sveučilištu SUNY Upstate Medical University: “Nažalost, preminula je zbog teške pothranjenosti, opstrukcije crijeva zbog litopedije i kontinuiranog straha od traženja medicinske skrbi.”

Ženino deveto po redu dijete razvijalo se u abdomenu. Izvanmaternična trudnoća bebi otežava dotok krvi, što uzrokuje komplikacije, a u slučaju smrti tijelo ne može izbaciti fetus.

Nesretna žena preselila se iz Konga u Burundi, a kasnije i u Tanzaniju. Tijekom svoje devete trudnoće posjetila je liječničku kliniku u izbjegličkom kampu nakon što je primijetila da se njezino dijete više ne miče. Otkrili su da beba nema otkucaje srca i da mora pobaciti, ali zbog prijetnji mještana da ubija dijete, koje je već mrtvo, odustala je od liječenja.

Zatim je nosila mrtvi fetus devet godina i nije imala kontakta s liječnicima sve do pregleda šest mjeseci prije nego što je preseljena u Sjedinjene Države.

Ovakvo je stanje zabilježeno samo 290 puta u povijesti, a prvi put datira iz Francuske 1582. godine. Neke majke prijavljuju teške simptome kao posljedicu, ali druge mogu živjeti desetljećima bez ikakvih znakova stanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok