• Short title article: Tri razloga

Iako svi znaju da pranje zubi za vrijeme tuširanja štedi vrijeme, stomatolozi su izričito protiv te higijenske navike, a za to navode čak tri razloga.

Prvi su razlog, kažu, visoke temperature koje vladaju u tuš kabini, a koje vrlo brzo mijenjaju vlakna četkice za zube. Dalje, brine ih, kako ističu, i prijenos bakterija do kojeg tada može doći, te veće šanse da pod tušem padnete i ozlijedite se.

- Visoka temperatura i para nisu dobri za vijek četkice za zube - kaže Parul Dua Makkar, doktor dentalne kirurgije i vlasnik tvrtke PDM Family Dental u New Yorku.

"Izlaganje četkice toplini i vlazi slabi njene dlačice i čini je neučinkovitom", dodaje. “Zato četkicu za zube uvijek čuvajte na hladnom i suhom mjestu, dalje od tuša i WC-a jer se bakterije vole razmnožavati u mokrim i vlažnim uvjetima.”

Inače, američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje mijenjanje četkice za zube svaka tri do četiri mjeseca, i ranije ako joj dlačice izgledaju istrošeno. Za optimalno zdravlje zubi, CDC predlaže da ih se temeljito pere dvaput dnevno i svakodnevno čisti zubnim koncem.

- Pranje zubi pod tušem povećava rizik od unakrsne kontaminacije i izlaže vas većem broju bakterija", slaže se i kozmetički stomatolog Arun Narang i kaže da su kade i tuševi idealna mjesta za razvoj bakterija jer su stalno mokri i topli, a često se i dijele s drugim članovima obitelji.

Umivaonik nije problematičan kao tuš kabina jer u njemu ne stojite kao pod tušem i četkica se stigne osušiti između dva korištenja", objasnio je za NY Post. "Također, umivaonik ne proizvodi paru kao tuš pa ne nastaje ni tolika vlaga." Prenosi Večernji.hr.

- Čak i ako nakon pranja zubi pod tušem usta isperete antiseptičkom vodicom, nema garancije da će potencijalne bakterije biti uklonjene - dodao je.

"Neke vodice za ispiranje usta navode da ubijaju 99,9% bakterija u ustima, no ne postoje dugoročne studije koje bi to potvrdile." Štoviše, napominje stomatolog, sada se zna da redovita uporaba vodice za ispiranje usta može naštetiti oralnom mikrobiomu i da ju treba izbjegavati.

A iako je rizik pada u tuš kabini s korištenjem četkice i paste vjerojatno isti kao i s drugim higijenskim proizvodima, ako koristite vodicu za ispiranje usta na bazi ulja može biti veći

"Također, masni ostaci mogu učiniti pod skliskim čak i nakon što završite s tuširanjem", ističu stomatolozi.

Za one koji ipak neće odustati od pranja zubi pod tušem, najvažnije je, kažu, zapamtiti da četkicu za zube čuvaju izvan tuš kabine, kako bi spriječili da se bakterije prenesu na nju, pa u usta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok