• Short title article: Razlike u mozgu

Ako nakon vođenja ljubavi imate potrebu za maženjem, zagrljajima i dodirima, a vašem partneru se spava, znanost kaže da on za to ima jako dobre razloge.

Mnogi muškarci nakon seksa klonu od umora, dok bi se njihove partnerice htjele maziti, razgovarati i analizirati strastvene aktivnosti.

Baš je zato mnogim ženama korelacija između seksa i sna jedna od iritantnijih situacija u romantičnom odnosu, a često i povod za nesuglasice. Piše Dnevnik.hr.

Osim potrošnje energije, razlozi su vezani i uz hormone, orgazam i ostale kemijske procese u organizmu muškarca, a u nastavku možete provjeriti što to muškarce iz ženskog zagrljaja šalje u zemlju snova.

1. Potrošnja energije

Prvi i najvažniji razlog jest potrošnja energije, koja se često kod muškaraca javlja u većoj mjeri nego kod žena. Od seksualnih radnji, preko maženja pa sve do konkretnih aktivnosti pod plahtama, muškarci svu svoju energiju ulažu u intimne pokrete i troše ogromne količine energije.

2. Otpuštanje stresa i napetosti

Drugi je razlog otpuštanje stresa, napetosti i straha koje se događa tijekom orgazma. Za razliku od žena, muškarci doživljavaju orgazam gotovo tijekom svakog seksa, a samim time imaju veću potrebu za snom, zbog intenzivnijeg opuštanja nakon seksa.

3. Biokemija orgazma

Tijekom ejakulacije muškarci ispuštaju koktel kemikalija u mozgu, uključujući norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin i hormon prolaktin. Hormon prolaktin čvrsto je povezan sa snom pa je i to jedan od razloga zašto se muškarcima spava odmah nakon seksa.

Zašto vam se tresu noge nakon dobrog seksa? Zašto se nekim ženama tresu noge nakon dobrog seksa?

4. Nekontrolirano disanje

Muškarci tijekom seksa, posebno bržeg i intenzivnijeg, potiskuju disanje ili dišu puno brže, zbog čega u tijelo ulazi manje kisika nego obično. To je također jedan od razloga zašto se većina muškaraca nakon seksa osjeća izrazito umornima.

5. Muškarci ne vole analizirati svoja iskustva

Žene imaju potrebu analizirati svoja iskustva, dok je muškarcima sasvim dovoljno proživjeti ih. Ako muškarac nije dobar komunikator u trenutcima kad od njega to najviše očekujete, to može stvoriti osjećaj ljutnje, a u nekim situacijama i krivnje.

Zato je važno uzeti u obzir duboke razlike između muškog i ženskog mozga i pokušati na njih gledati s razumijevanjem.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok