• Short title article: O čemu se radi

Istaknuti psiholog i profesor John Gottman posvetio je većinu svog radnog vijeka analizirajući bračnu stabilnosti i ljubavne odnose.

U svom institutu 40 godina proučavao je stotine parova i naposljetku uočio obrazac koji se ponavlja među rastavljenim parovima tj. emociju koja im je zajednička i nagovještava kraj ljubavi.

Prema njegovim analizama, glavni uzrok za raspad ljubavnog odnosa i braka je – PRIJEZIR. On se najlakše može definirati kao osjećaj neodobravanja popraćen odbacivanjem i gađenjem, krajnje negativna emocija.

Neslaganje s partnerom nije ništa neuobičajeno, ali kada dopustimo da neslaganje prijeđe u prijezir onda to postaje nezdravo za našu vezu. Svaki par se svađa. Sve veze pune su trajnih problema koji isplivaju na površinu.

Međutim, vaša reakcija na probleme ono je što će vašu vezu održati ili je slomiti, rekao je za Woman’s Day Mike McNuty, stručnjak iz instituta Gottman.

Čak je 69 posto problema u svim vezama i brakovima ‘trajno’ tj. redovito se pojavljuju u odnosu i konstantno su predmet rasprave, a samo 31 posto problema je ‘kratkotrajno’ i rješava se odmah kada nastanu.

To znači da većina problema u vezi nikada neće nestati ili se riješiti i zbog toga moramo naučiti raditi kompromise.

Parovi koji ne podnose dobro raspravu o problemima imaju najveći rizik za raspad ljubavnog odnosa. Partneri koji su na putu do razvoda gomilaju ljutnju i u razgovoru koriste takozvana ‘četiri jahaća apokalipse’ tj. četiri negativna obrasca komunikacije:

1. Prijezir.
2. Kritiziranje.
3. Opozicija opstrukcijom.
4. Obrambeni stav.

Oni vode do stanja u kojem tijelo oba partnera ispušta hormone, srce tuče ubrzano, mišići postaju napeti i dolazi do znojenja. To se naziva ‘žestokom svađom’, a u tom stanju partneri ne mogu voditi civiliziran razgovor zato što nisu sposobni upijati nove informacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok