• Short title article: Psihologinja objašnjava

Ellen Langer američka je psihologinja i profesorica na Harvardu koja je poznata po svojim istraživanjima i teorijama o svjesnosti, percepciji i kontroli, kao i jedna od pionirki u području istraživanja svjesnosti i mindfulnessa.

Autoričin rad polučio je veliki uspjeh na poljima razumijevanja ljudske percepcije, starenja i ponašanja, a poznat je i njezin savjet koji se tiče načina kako bismo trebali donositi velike odluke u životu, piše The Shoulds.

Ellen smatra kako, bilo da se radi o kupnji kuće ili za koga i kada se vjenčati, ne postoji 'pravi' izbor. Njezin je pristup ukorijenjen u svjesnosti, disciplini koju proučava zadnjih godina, za koju kaže da joj je pomogla shvatiti kako opcije nisu same po sebi dobre ili loše, jer jednostavno samo postoji više različitih perspektiva ovisne o raznim faktorima promatranja. 

Umjesto gubljenja vremena i energije u stresu oko donošenja 'prave' odluke, bolje je jednostavno donijeti odluku na temelju svojih instinkata ili nasumično. Psihologinja uspoređuje ovaj proces s nečim jednostavnim poput odabira čokoladice. Ističe kako se ista logika može primijeniti i na važnije životne odluke poput udaje, prihvaćanja posla ili odabira fakulteta.

Naglašava kako, budući da imamo samo jedan život i nemamo na raspolaganju magičan način isprobavanja svih mogućnosti, žaljenje zbog neodabranog puta je besmisleno, jer se temelji na pretpostavci da bi drugačiji izbor bio bolji. Jednostavno, važno je prihvatiti kako smo odlučili napraviti ono što je za nas u datome trenutku bilo najbolje - vremenski odmak može pokazati drukčiju stvarnost, ali na njega svakako nismo imali računati onda kada smo tu istu odluku i donosili.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok