• Short title article: Europska komisija

Europska komisija pokreće drugu istragu protiv TikToka temeljenu na Aktu o digitalnim uslugama, priopćeno je iz ove instutucije.

Cilj Komisije je utvrditi je li kineska društvena mreža prekršila taj Akt pokretanjem TikTok Lite usluge u Francuskoj i Španjolskoj.

Prema pravilima, velike internetske platforme moraju obavijestiti regulatora o novim funkcionalnostima kako bi se izbjegli razni rizici.

U ovom slučaju, rizik je vezan uz mogućnost razvoja ovisničkog ponašanja, poput loyalty programa. Kroz taj program, korisnici bi mogli dobivati novčane nagrade za aktivnosti kao što su gledanje videa, dodavanje prijatelja na platformu, sudjelovanje u igrama i slično.

No, ovaj "zadataka i nagrada" program pokrenut je bez detaljne procjene rizika, navodi EK, posebno zabrinut zbog djece jer se sumnja da TikTok nema učinkovite mehanizme za provjeru dobi korisnika.

Stoga će njihova istraga prvo provjeriti je li platforma usklađena s Aktom kad je riječ o ovom programu nagrađivanja vjernosti, zatim će ocijeniti negativne utjecaje na mentalno zdravlje, uključujući maloljetnike, te će istražiti mjere koje je TikTok poduzeo kako bi smanjio te rizike.

Europska komisija sumnja u kršenje Akta o digitalnim uslugama i zaprijetila je zabranom TikTok Lite aplikacije ako ne dobije zadovoljavajuće odgovore u roku od samo 24 sata.

Nakon toga, planirani su daljnji koraci, poput privremenih mjera i odluka o neusklađenosti, što znači moguća potpuna zabrana aplikacije TikTok Lite i moguće kazne.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok