• Short title article: Američka agencija savjetuje

Ostale preporuke NSA uključuju deaktiviranje funkcija praćenja lokacije, korištenje samo službenih aplikacija i dodataka, redovito ažuriranje softvera, isključivanje Bluetootha kada se ne koristi i izbjegavanje javnih Wi-Fi mreža.

Isključivanjem i uključivanjem uređaja zatvaraju se sve otvorene aplikacije i čisti memorija uređaja, ali nema utjecaja na dugoročne podatke na tvrdom disku mobitela, ali zato softversko resetiranje može pomoći u rješavanju nekih problema pametnih telefona. U slučaju da niste oprezni mogli biste postati žrtva kibernetičkih kriminalaca i njihovih zlonamjernih softvera, stoga najveća sigurnosna služba u SAD-u, Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), predlaže redovito ponovno pokretanje pametnog telefona. 

NSA je 2020. godine objavila vodič za sigurnost mobitela u kojem, uz nekoliko uobičajenih savjeta, preporučuje i redovito gašenje i paljenje mobilnih uređaja, koje bi se trebalo napraviti barem jednom tjedno. U članku novinske agencija Associated Press stoji da ova jednostavna mjera ne može trajno spriječiti hakere, ali im može znatno otežati dolazak do podataka na mobitelu. "Jako je važno staviti dodatnu prepreku hakerima", kaže Neal Ziring iz NSA.

Proizvođači mobitela prate konstantne promjene u hakerskim zajednicama i stalno pokušavaju stvoriti nove sigurnosne mjere, koje se na mobitel ugrađuju tijekom sistemskog resetiranja. No, hakeri sve češće koriste i novu metodu zvanu zero-click exploit, koja ne zahtijeva aktivno sudjelovanje ciljane žrtve.

Ovaj novi oblik hakiranja ne može preživjeti ponovno pokretanje mobitela, jer se ilegalni paketi spremaju u predmemoriju, gdje ih se teže otkriva, ali isto tako, predmemorija se briše prilikom novog pokretanja pametnih uređaja. Budući da puno ljudi rijetko ili nikada ponovno pokreće svoje telefone, hakeri još uvijek često postižu uspjehe ovom metodom.

Korisnici mobitela bi trebali poslušati savjete NSA-e, iako ovo nisu najsavršenija rješenja ipak pomažu u borbi sa zlonamjernim softverima. Ostale preporuke NSA uključuju deaktiviranje funkcija praćenja lokacije, korištenje samo službenih aplikacija i dodataka, redovito ažuriranje softvera, isključivanje Bluetootha kada se ne koristi i izbjegavanje javnih Wi-Fi mreža. Ako vas je i dalje strah praćenja i prisluškivanja i smatrate da su ove mjere prejednostavne NSA ima još jedan savjet, jednostavno ostavite mobitel kod kuće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok