Internet je Božji dar koji olakšava komunikaciju, kazao je papa Franjo u četvrtak, ali je i upozorio da prevelika želja za digitalnim povezivanjem može dovesti do izolacije od obitelji i prijatelja.

Ovo je prva Papina poruka povodom svjetskog dana komunikacija, koja se tradicionalno objavljuje uoči spomendana svetog Franje Saleškoga, zaštitnika novinara.

'Internet pruža neograničene mogućnosti susreta s ljudima različitog kulturnog i tradicijskog nasljeđa i iskazivanja solidarnosti s njima', poručio je Papa. 'To je nešto zaista dobro, dar od Boga'.

Upozorio je, međutim, da opsesivna želja za digitalnim povezivanjem može uroditi izolacijom od susjeda i obitelji, 'onih koji su nam najdraži'.

Pozvao je da komunikacija u digitalno doba bude poput 'ulja koji ublažava bol i vina koje raduje srce'. Sugerirao je katoličkim vjernicima da, upuštajući se u takav dijalog, ne budu arogantni u inzistiranju da jedini posjeduju istinu i da ne zasipaju ostale crkvenim dogmama. 'Voditi razgovor znači vjerovati da i onaj drugi ima nešto vrijedno reći. Ulazak u takav dijalog ne znači da odbacujemo naše ideje i tradicije, već polazište da su one jedine vrijedne i apsolutne'.

Nadbiskup Claudio Mario Celli, čelnik vatikanskog ureda za društvene komunikacije, kazao je da ne misli kako Franjo ovime iznosi službeno stajalište o međuvjerskom dijalogu, rekavši da se naprosto radi o "duboko franjevačkom razmišljanju" potaknutom Evanđeljem, a ne dogmatskoj poruci.

'Neka svjetlo koje komunicirajući donosimo drugima ne bude rezultat specijalnih efekata, nego naše ljubavi i milosti prema onima koji su ostavljeni sami i ranjeni', zaključio je Papa u poruci.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok